Tillbaka till Mun och tänder

Blåsor i munnen

Blåsor i munnen är något som de flesta har någon gång. En del blåsor i gommen eller munnen läker av sig själva eller efter behandling. Andra går det bara att lindra symtomen för. Blåsor i munnen kan kännas besvärande och göra ont när du ska äta. Här går vi igenom olika typer av blåsor i munnen och hur du kan lindra dem.

Symtom för olika typer av blåsor i munnen

Det finns olika typer av vätskefyllda blåsor i munnen. Här får du lära dig att skilja mellan flera blåsor i munnen:

  • Afte är blåsor som ger smärtsamma sår i munnens slemhinna. Först bildas en liten vätskefylld blåsa som går sönder och blir till ett sår. Såret är ofta gulaktigt i mitten och rött i utkanten. Det är vanligare att blåsor i munnen uppkommer när man har ett nedsatt allmäntillstånd som exempelvis vid en infektion.
  • Munherpes börjar som vätskefyllda blåsor i munnen. Ofta är det rodnad och svullnad runt blåsorna. Här kan du läsa mer om munherpes.
  • Höstblåsor är en virusinfektion som ger blåsor i munnen och feber, särskilt hos barn upp till 10-årsåldern. Här kan du läsa mer om höstblåsor.

Hur får jag bort blåsor i munnen?

Tandkräm för känslig munslemhinna

En vanlig fråga är hur man får bort blåsor i munnen. Har du problem med blåsor i gommen eller munnen kan du använda en tandkräm för känslig munslemhinna som inte innehåller SLS (natriumlaurylsulfat). Den irriterar mindre och minskar risken för uppkomst av nya aftebesvär. Ett exempel på en sådan tandkräm är Zendium.

Senast uppdaterad 2023-10-09