Tillbaka till Mage och tarm

Vad är IBS? Symtom och lindring

Att ha IBS innebär att ha en mage och tarm som är extra känslig. Vad som orsakar symtomen är individuellt och det finns inga läkemedel som helt kan bota sjukdomen. Men det finns olika sätt att minska och lindra symtomen som uppstår, till exempel med hjälp av medicin och ändrade vanor. Här kan du läsa tips och råd för dig med IBS-mage.

Vad står IBS för?

IBS står för irritable bowel syndrome. På svenska används även funktionella tarmbesvär eller känslig tarm som beskrivning. Det är inte klarlagt varför vissa får sjukdomen, men det är vanligare bland kvinnor och börjar oftast i 30- till 40-årsåldern.

Symtom vid IBS

IBS är en bred diagnos som varierar mycket mellan olika personer. Men vet inte helt vet vad det beror på. Att ha IBS eller IBS-mage, innebär olika besvär med magen och tarmen. Typiskt är att få ont i magen. Smärtan kan upplevas som en molande värk, som magknip eller på andra sätt. Det blir oftast värre efter maten och lite bättre efter att man har varit på toaletten. Andra symtom är förstoppning, diarré eller omväxlande både förstoppning och diarré. Det är vanligt med gaser i magen och oregelbundna toalettbesök.

1000x1000 kvinna närbild bekymrad

Behandling av IBS

I och med att man inte vet grundorsaken till sjukdomen så finns det ingen tydlig behandling, utan det är individuellt vad som lindrar symtomen. Om du har gjort en utredning och vet att det är IBS som du lider av så behöver du prova dig fram till vad du mår bäst av. Stress, oro och vad man äter för slags mat kan påverka hur du mår. Att äta regelbundet, äta långsamt, göra regelbundna toalettbesök och motionera kan hjälpa till att må bättre. Det finns inte någon medicin som botar IBS, men det finns flera olika slags tabletter, receptfria läkemedel och kosttillskott som kan minska besvären.

Medicin vid förstoppning och diarré

Volymökande medel kan hjälpa genom att sätta igång tarmrörelserna. De flesta hjälper efter en eller ett par dagar eftersom det följer dina naturliga tarmrörelser. Läs noga vad som gäller för varje produkt. Du kan läsa mer om förstoppning här. Om du har problem med förstoppning eller om du är lös i magen finns det tarmreglerande pulver som stabiliserar mage- och tarmkanalen.

  • 1780x320 Desktop Fråga farmaceuten 2
Senast granskad 2019-11-15