Vad är IBS?

Att ha IBS innebär att ha en mage och tarm som är extra känslig. Vad som orsakar symtomen är mycket individuellt och det finns inga läkemedel som helt kan bota sjukdomen. Men det finns olika sätt att minska och lindra symtomen som uppstår, till exempel med hjälp av medicin och ändrade vanor. Här kan du läsa tips och råd för dig med IBS-mage.

Vad står IBS för?

IBS står för irritable bowel syndrome. På svenska används även funktionella tarmbesvär eller känslig tarm som beskrivning. Det är inte klarlagt varför vissa får sjukdomen, men det är vanligare bland kvinnor och börjar oftast i 30- till 40-årsåldern.

Symtom vid IBS

IBS är en bred diagnos som varierar mycket mellan olika personer och som man inte riktigt vet vad det beror på. Att ha IBS, eller IBS-mage, innebär olika besvär med magen och tarmen. Typiskt är att få ont i magen. Smärtan kan upplevas som en molande värk, som magknip eller på andra sätt. Det blir oftast värre efter maten och lite bättre efter att man har varit på toaletten. Andra symtom är förstoppning, diarré eller omväxlande både förstoppning och diarré. Det är vanligt med gaser i magen och oregelbundna toalettbesök.

En person sitter vid en orörd frukost och läser på sin mobil. Foto.

Behandling

I och med att man inte vet grundorsaken till sjukdomen så finns det ingen tydlig behandling, utan det är väldigt individuellt vad som lindrar symtomen. Om du har gjort en utredning och vet att det är IBS som du lider av så behöver du prova dig fram till vad du mår bäst av. Stress, oro och vad man äter för slags mat kan påverka hur du mår. Att äta regelbundet, äta långsamt, göra regelbundna toalettbesök och motionera kan hjälpa till att må bättre. Det finns inte någon medicin som botar IBS, men det finns flera olika slags tabletter, receptfria läkemedel och kosttillskott som kan minska besvären.

Medicin vid förstoppning och diarré

Volymökande medel kan hjälpa genom att sätta igång tarmrörelserna. De flesta hjälper efter en eller ett par dagar eftersom det följer dina naturliga tarmrörelser. Läs noga vad som gäller för varje produkt. Du kan läsa mer om förstoppning här. Om du har problem med förstoppning eller om du är lös i magen finns det tarmreglerande pulver som stabiliserar mage- och tarmkanalen.

Lindra ont i magen och halsbränna

Oftast upplevs besvären sitta i övre delen av magen eller längst ner i tarmsystemet. Det finns olika slags receptfria läkemedel som lindrar smärtan i maggropen genom att minska mängden syra som produceras i magen eller genom att binda till sig syran för att motverka smärtan.

Bota uppblåst mage och gasproblem

Har du IBS är din tarm ofta extra känslig för gaser som expanderar. Det kan också kännas svårt för en person med IBS att släppa ut gaserna och det är inte heller ovanligt att gaserna luktar mer illa än vanligt. Om man har gasbesvär är det vanligt att man rapar, känner sig uppspänd och bullrig i magen, har ont i magen och släpper väder. Stora mängder fibrer i kosten kan ge ökade besvär av gaser speciellt för den som har känslig tarm.

Växtbaserade läkemedel och kosttillskott

Även om det inte finns en generell lösning som fungerar för alla så finns det växtbaserade läkemedel specifikt mot IBS som lindrar de vanligaste symtomen. Probiotika (mjölksyrabakterier) kan hjälpa vid obalans i bakteriefloran i tarmen.

Uteslut andra problem

Om du har förstoppning eller diarré, ibland växlande mellan bägge, samt om besvären har förekommit under lite längre tid så kan du ha drabbats av IBS. Men det kan vara svårt att veta ifall det är just IBS som man lider av eftersom det inte finns några tester som kan påvisa det. I första hand är det därför viktigt att kontakta en läkare för att göra en ordentlig utredning som utesluter att du inte har andra problem eller sjukdomar, som till exempel celiaki (glutenintolerans) eller laktosintolerans.

Kostråd och mat

Det är mycket individuellt vad för typ av mat som orsakar IBS-besvär. Det kan ofta vara till stor hjälp i vardagen att lyckas hitta sambanden mellan hur just din kost och livsstil påverkar ditt mående. Skriv gärna matdagbok för att se hur dina symtom påverkas. För vissa hjälper en viss diet, att äta veganskt eller att undvika så kallade FODMAP (fermenterande kolhydrater). En del skippar frukost, medan andra mår bättre av att äta på morgonen. Fet mat, starka kryddor och mycket kaffe är klassiska exempel på mat som ofta orsakar magont. Mycket gas bildas av mat som kål, lök, bönor och även sötningsmedel. Det kan vara en idé att prata med en dietist för att få råd om kost som kan hjälpa till att underlätta dina besvär. Det kan också vara bra för att säkerställa att de begränsningar i kosten som du kanske måste leva med inte leder till någon brist på näring.

Annat som kan hjälpa till att lindra IBS

Lagom mycket motion är alltid nyttigt, och vissa personer upplever att det underlättar vid IBS. Stress och oro kan förvärra symtomen. Om du känner dig stressad är det bra att försöka hitta vad det är i vardagen som orsakar det. Kom ihåg att försöka leva livet normalt utan att begränsas alltför mycket. IBS är ett mycket vanligt problem som många undviker att prata om. Prata om problemen när det är nödvändigt och våga söka den hjälp du behöver. Du är alltid välkommen att prata med oss för rådgivning om hur du kan lindra just dina symtom.

Senast granskad 2019-11-15