Tillbaka till Mage och tarm

Halsbränna och sura uppstötningar – tips & rådgivning

Oavsett vad man tror så är halsbränna och sura uppstötningar inte något som bara drabbar stressade personer. Vem som helst kan känna av det, oavsett livsstil, vikt och ålder.

Orsaker och symtom

Vid halsbränna och sura uppstötningar har magsyra tagit sig upp i matstrupen från magsäcken. Det kallas för magsaftsreflux, när den övre magmunnen inte håller helt tätt och magsyra tränger upp i strupen. Stress samt viss mat och dryck kan orsaka eller förvärra besvären. Det är också vanligt att få halsbränna när trycket i buken ökar, som vid graviditet eller övervikt. Det är vanligt att drabbas av halsbränna om du samtidigt har andra magproblem, som IBS eller gallstensbesvär.

Läkemedel som kan ge besvär

En del läkemedel påverkar magen och kan ge halsbränna. Om du ofta har problem med halsbränna kan det vara bra att undvika medicin som innehåller acetylsalicylsyra, ibuprofen eller diklofenak – ämnen som finns i många receptfria smärtstillande läkemedel. De irriterar magslemhinnan och ökar därmed risken för besvär. Läs bipacksedeln på dina läkemedel för att hitta information om vanliga biverkningar, eller kom in och prata med oss.

1000x1000-man-vid-träd

Medicin vid sura uppstötningar och halsbränna

Det finns flera receptfria läkemedel mot halsbränna. De ingår i olika kategorier och hjälper på olika sätt. Vi går igenom följande fyra kategorier:

  • Neutralisera magsyran med antacida läkemedel
  • Förhindra refluxen med alginsyra
  • Minska saltsyran med histamin-2-blockerare
  • Minska saltsyran med protonpumpshämmare

Neutralisera magsyran – antacida läkemedel

Om du har tillfälliga besvär kan det räcka med att ta antacida läkemedel som neutraliserar magsyran. De hjälper direkt och ger snabb lindring. Bikarbonat är ett ämne som neutraliserar magsyran och finns i till exempel Samarin.

  • Tips och råd banner, Ladda ner doktor.se
Senast granskad 2021-08-10