Tillbaka till Mage och tarm

Glutenintolerans - symtom och rådgivning

Glutenintolerans som egentligen heter Celiaki, innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Om du får i dig gluten leder det oftast till magproblem som till exempel gaser, diarré och illamående. Glutenintolerans kan förekomma hos både barn och vuxna. Symptomen varierar från person till person.

Vad är glutenintolerans?

Hos en person med glutenintolerans reagerar kroppens immunförsvar mot gluten och tunntarmen blir inflammerad och kan inte ta upp näring lika bra. Glutenintolerans går inte över, men man kan slippa besvären genom att äta glutenfri mat.

Tecken på att du har glutenintolerans

Vanliga symtom vid glutenintolerans är:

1. Problem med magen

Det är vanligt att uppleva olika typer av magproblem om du lider av celiaki. Exempel är långvarig diarré, förstoppning och gaser i magen. Om du upplever dessa symtom är det inte säkert att det behöver vara glutenintolerans, det kan även vara andra magtillstånd som till exempel IBS (irritable bowel syndrome).

2. Trötthet och nedstämdhet

På grund av inflammationen som uppstår i tarmen kan man känna sig trött och kraftlös. Det är också vanligt att tappa aptiten och därav gå ner i vikt.

3. Ont i lederna

Vid obehandlad glutenintolerans kan man få ont i sina leder och även få skörare skelett. Tillståndet ändras när du börjar äta glutenfri mat.

4. Utslag inuti munnen

Du kan känna att det svider inuti munnen samt få blåsor, även kallat för afte.

5. Blåsor och problem med huden

Det finns en hudsjukdom som kallas hudceliaki. Vid hudceliaki får du hudblåsor som kliar på armbågarna, underarmarna och på skinkorna.

6. Svårt att bli gravid

Obehandlad glutenintolerans kan påverka din förmåga att bli gravid. När du ändrar din kost till glutenfri påverkas du inte längre.

Test av glutenintolerans

Det finns också olika sorters tester som du kan göra hemma. Det kan vara ett bra sätt att utesluta glutenintolerans. Däremot bör du kontakta en vårdcentral om testet visar att det finns en risk för att du har glutenintolerans. För att fastställa om du har celiaki får du lämna ett blodprov som visar om du har vissa typer av antikroppar i blodet och ett vävnadsprov från tarmen. En slutgiltig diagnos och rätt hjälp får du av din läkare.

  • Tips och råd banner, Ladda ner doktor.se
Senast granskad 2020-07-09