Glutenintolerans - symtom och rådgivning

Glutenintolerans som egentligen heter Celiaki, innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Om du får i dig gluten leder det oftast till magproblem som till exempel gaser, diarré och illamående. Glutenintolerans kan förekomma hos både barn och vuxna. Symptomen varierar från person till person.

Vad är glutenintolerans?

Hos en person med glutenintolerans reagerar kroppens immunförsvar mot gluten och tunntarmen blir inflammerad och kan inte ta upp näring lika bra. Glutenintolerans går inte över, men man kan slippa besvären genom att äta glutenfri mat.

Tecken på att du har glutenintolerans

Vanliga symtom vid glutenintolerans är:

1. Problem med magen

Det är vanligt att uppleva olika typer av magproblem om du lider av celiaki. Exempel är långvarig diarré, förstoppning och gaser i magen. Om du upplever dessa symtom är det inte säkert att det behöver vara glutenintolerans, det kan även vara andra magtillstånd som till exempel IBS (irritable bowel syndrome).

2. Trötthet och nedstämdhet

På grund av inflammationen som uppstår i tarmen kan man känna sig trött och kraftlös. Det är också vanligt att tappa aptiten och därav gå ner i vikt.

3. Ont i lederna

Vid obehandlad glutenintolerans kan man få ont i sina leder och även få skörare skelett. Tillståndet ändras när du börjar äta glutenfri mat.

4. Utslag inuti munnen

Du kan känna att det svider inuti munnen samt få blåsor, även kallat för afte.

5. Blåsor och problem med huden

Det finns en hudsjukdom som kallas hudceliaki. Vid hudceliaki får du hudblåsor som kliar på armbågarna, underarmarna och på skinkorna.

6. Svårt att bli gravid

Obehandlad glutenintolerans kan påverka din förmåga att bli gravid. När du ändrar din kost till glutenfri påverkas du inte längre.

Test av glutenintolerans

Det finns också olika sorters tester som du kan göra hemma. Det kan vara ett bra sätt att utesluta glutenintolerans. Däremot bör du kontakta en vårdcentral om testet visar att det finns en risk för att du har glutenintolerans. För att fastställa om du har celiaki får du lämna ett blodprov som visar om du har vissa typer av antikroppar i blodet och ett vävnadsprov från tarmen. En slutgiltig diagnos och rätt hjälp får du av din läkare.

Mat för dig som inte tål gluten

Att behandla celiaki innebär att äta glutenfri mat. När du fått diagnosen och börjar äta glutenfritt läker tarmen. Det kan ta några månader innan tarmen läkt helt men symtomen minskar innan dess. Glutenintolerans går inte över utan du har det resten av livet.

Specialiserad kost för celiaki

Efter du fått din diagnos får du träffa en dietist som kan gå igenom med dig vad du kan äta och vad du ska undvika. Det är viktigt att du är medveten om vad som innehåller gluten och vad som är glutenfritt, så att du kan få i dig det du behöver och laga god mat. Både mataffärer och restauranger erbjuder ofta ett stort utbud av glutenfri mat.

Glutenintolerans hos barn

Det kan vara svårt att fastställa om ett barn har glutenintolerans då symtomen varierar mycket från barn till barn. Symtom som är vanliga för celiaki kan också vara på grund av annat, exempelvis känslig mage. Om du tror att ditt barn har sjukdomen behöver du uppsöka en vårdcentral för att göra en utredning samt fastställa diagnos för att inte barnet ska få följdsjukdomar och komplikationer. Vanliga symtom vid celiaki är att barnet har: - Ont i magen - Diarré och gaser - Förstoppning - Illamående och kräkningar - Dålig aptit

Man kan även se symtom i barnets utveckling så som:

  • Näringsbrist, vanligast är blodbrist på grund av för lite järn
  • Nedstämdhet och trötthet
  • Att barnet inte växer som förväntat
  • Försenad pubertetsutveckling
  • Blåsor och sår i munnen
  • Svullen mage och tunna armar och ben hos yngre barn, även om det är ovanligt

Andra besvär än celiaki

Om du inte har celiaki men ändå känner att du mår dåligt av att äta gluten beror det sannolikt på något annat ämne i spannmål än just gluten. Att äta glutenfri mat kan då vara ett effektivt sätt för att må bättre, även om du förmodligen inte behöver vara lika noggrann med att maten ska vara helt fri från gluten som en person med celiaki behöver vara.

Senast granskad 2020-07-09