Glutenintolerans (Celiaki)

Glutenintolerans, eller celiaki, är en kronisk sjukdom. Ibland säger man “glutenallergi”, men det är en felaktig term eftersom det inte är en egentlig allergi. Här hittar du mer information och råd vid glutenintolerans.

Vad är glutenintolerans?

Glutenintolerans och celiaki är två ord för samma sak. Hos en person med glutenintolerans reagerar kroppens immunförsvar mot gluten och tunntarmen blir inflammerad och kan inte ta upp näring lika bra. Glutenintolerans går inte över, men man kan bli symtomfri så länge som man lyckas undvika gluten.

Tecken på glutenintolerans

Vanliga symtom vid glutenintolerans är:

Magbesvär som kräkningar, illamående och diarré

  • Trötthet
  • Viktnedgång
  • Värk i lederna
  • utslag i munnen
  • Blåsor på huden

Vilka symtom man känner av och hur kraftigt kan skilja sig mellan olika tillfällen och mellan olika personer. Ibland känner man inte av några uppenbara besvär alls, även om tunntarmen har tagit skada av gluten.

Test av glutenintolerans

En läkare kan testa om du har glutenintolerans med hjälp av blodprov och vävnadsprov från tarmen. Det finns också olika sorters tester som du kan göra hemma. Det kan vara ett bra sätt att utesluta glutenintolerans. Däremot bör du kontakta en vårdcentral om testet visar att det finns en risk för att du har glutenintolerans. En slutgiltig diagnos och rätt hjälp får du av din läkare.

Mat vid glutenintolerans

Även små mängder gluten kan orsaka problem för en person med glutenintolerans. Därför är det viktigt att all mat är helt fri från gluten. Tyvärr går inte glutenintolerans över. Det kan vara jobbigt att få veta att man måste äta glutenfri mat resten av sitt liv, men det finns mycket stöd att få från vården och genom olika patientföreningar, som Svenska Celiakiförbundet. I vissa landsting kan du också få ekonomiskt stöd eftersom glutenfri mat ofta kostar mer.

Andra besvär än celiaki

Om du inte har celiaki men ändå känner att du mår dåligt av att äta gluten beror det sannolikt på något annat ämne i spannmål än just gluten. Att äta glutenfri mat kan då vara ett effektivt sätt för att må bättre, även om du förmodligen inte behöver vara lika noggrann med att maten ska vara helt fri från gluten som en person med celiaki behöver vara.

Senast uppdaterad 2019-11-15