5 vanliga tarmsjukdomar

Besvär i magen och tarmarna kan förutom att vara smärtsamt ofta upplevas som pinsamt. Här är några av våra vanligaste tarmsjukdomar. Kom ihåg att du alltid är välkommen att prata med oss för råd om lindring.

1. IBS

Funktionsstörningen överkänslig tarm, IBS (Irritable Bowel Syndrome), är en av de stora folksjukdomarna. 10–15 procent av den vuxna befolkningen i Sverige beräknas ha IBS. Det är en besvärlig diagnos eftersom det är så individuellt hur man behöver anpassa sin kost eller livsstil för att må så bra som möjligt. Det finns flera produkter och tips som kan vara värda att prova och vi har samlat våra bästa tips för att lindra IBS-problemen.

2. Laktosintolerans

Laktosintoleranta har svårigheter att bryta ner mjölksocker (laktos), som finns i mjölk. I Sverige räknar man med att 4–10 procent av de vuxna är laktosintoleranta. Men symtomen liknar ibland andra mage- och tarmbesvär och det kan vara svårt att veta att det är just laktos som är boven. Det är därför en bra idé att undersöka besvären med hjälp av en läkare. Här har vi samlat våra bästa råd för dig som är laktosintolerant, och för dig som misstänker att du är det.

3. Glutenintolerans

Glutenintolerans (celiaki) är en kronisk sjukdom som innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. I Sverige beräknas upp till tre procent av befolkningen ha celiaki. Majoriteten av dem har ännu inte fått en diagnos. På Kronans Apotek kan du hitta glutenfri mat och självtester för glutenintolerans. Läs mer om glutenintolerans här.

4. Crohns sjukdom och ulcerös kolit

Crohns sjukdom och ulcerös colit är två vanliga inflammatoriska sjukdomar. Mellan 20 000-35 000 svenskar beräknas ha Crohns sjukdom, och cirka 30 000 ulcerös kolit, enligt Mag- och tarmförbundet.

5. Tarmcancer

Tjock- och ändtarmscancer (kolorektalcancer) är Sveriges fjärde vanligaste tumörsjukdom enligt Cancerfonden. Omkring 4500 personer insjuknar varje år i tjocktarmscancer och 2 100 personer i ändtarmscancer. Tre fjärdedelar av de drabbade är äldre än 65 år.

Senast granskad 2021-06-08