Tillbaka till Kost och näring

Att tänka på inför fasteperioder

Under fasteperioder är det viktigt med förberedelser. Inför exempelvis Ramadan är det viktigt att du tänker på hur du kan förbereda dina kostvanor för att orka med de långa dagarna i Sverige. Du kan också behöva särskilda tillskott.

Förbered dig för fasta

Att förbereda sig inför en fasteperiod är ett viktigt steg för att säkerställa att processen blir både hälsosam och hållbar. Fasta är en personlig upplevelse och kan påverka varje individ på olika sätt. Det är viktigt att närma sig processen med omsorg och uppmärksamhet på kroppens signaler. Inför Ramadan, den heliga fastemånaden för muslimer, är det viktigt att förbereda både kropp och sinne för att säkerställa en sund och andlig upplevelse. Här ger vi dig några tips.

1000x1000-man-i-hatt

Lyssna på din kropp

Fastan ska inte leda till extremt obehag eller hälsoproblem. Om du känner dig yr, extremt trött eller upplever andra negativa symtom, är det viktigt att lyssna på din kropp och eventuellt avbryta fastan.

Anpassa din kost före fastan

Några dagar innan du börjar fastan kan det vara bra att gradvis minska intaget av bearbetad mat, socker och koffein för att minska eventuella abstinenssymptom. Se också till att dricka tillräckligt med vatten både före och under fasteperioden. Undvik dock att dricka för mycket vatten snabbt, eftersom det kan leda till obalans i kroppens elektrolyter.

Planera ditt näringsintag och träna lagom

När du ska fasta, tänk på när och hur du ska bryta den. Det är viktigt att inte återintroducera stora matportioner för fort. Börja med lättsmält mat som inte överbelastar matsmältningssystemet. Du kan tillämpa lätt till måttlig träning under fastan, men undvik intensiva träningspass eftersom din kropp kommer att ha mindre energi än vanligt.

Sömn och vila

Se till att få tillräckligt med sömn och vila under fasteperioden. Kroppen använder denna tid för att reparera och återhämta sig.

Konsultera en hälso- eller sjukvårdsexpert

Innan du påbörjar en fasteperiod, särskilt om du har befintliga hälsoproblem eller tar mediciner, är det viktigt att rådgöra med en läkare eller annan kvalificerad hälso- och sjukvårdsexpert.

Kosttillskott under fasta

Under varma perioder, om du tränar eller om du dricker lite vatten kan det vara bra att komplettera med vätskeersättning. Det kan också vara svårare att få till en varierad kost under en fasteperiod som till exempel Ramadan. Multivitaminer kan bidra till mer energi och till att stärka din kropp och ditt immunförsvar. Exempelvis kan ginseng kännas bra och bidra till mer energi. Läs bipacksedlar och doseringsinstruktionerna noga. Det gäller särskilt gravida och ammande kvinnor samt barn under 12 år. Mineralet krom kan bidra till att upprätthålla normal blodsockernivå samt bidra till en normal omsättning av fett, kolhydrater och protein, vilket kan göra det lättare att klara av att fasta.