Preventivmedel – vilka alternativ finns?

Preventivmedel är ett samlingsbegrepp för olika metoder att skydda sig mot oönskad graviditet. P-piller, p-stav och kondom är några av de vanligaste, men det är bara kondom och femidom som även skyddar mot könssjukdomar. Här ger vi dig informationen du behöver om de olika preventivmedlen som finns.

Preventivmedel utan hormoner

Det finns flera hormonfria preventivmedel. Det kan vara ett särskilt bra alternativ om du får biverkningar av andra preventivmedel som p-piller.

Kopparspiral

En kopparspiral sätts in i livmodern av en läkare eller barnmorska. Det är ett hormonfritt preventivmedel som fungerar genom att skapa en miljö där spermierna inte kan överleva.

Kondom

En kondom är ett skydd av gummi som träs på penis innan samlag. Kondomer skyddar dig också mot könssjukdomar.

Pessar

Pessar ser ut som en liten silikon-skål och sätts in i slidan så att det täcker livmodertappen.

Femidom

Femidom är ett skydd av mycket tunn plast eller latex som du sätter in i slidan innan du ska ha samlag.

Preventivmedel med hormoner

Preventivmedel som innehåller hormoner innehåller ofta östrogen och gestagen i olika mängd. De fungerar genom att förhindra ägglossningen och hindra spermierna från att ta sig in till livmodern.

  • P-piller
  • P-ring
  • P-plåster

Det finns också preventivmedel som enbart innehåller hormonet gestagen. Dessa är gör att sekretet i livmoderhalsen blir segt, vilket innebär att spermierna inte kan ta sig igenom. Gestagenet gör även att slemhinnan i livmodern blir så tunn att ett befruktat ägg inte kan fastna där.

  • Mellanpiller och minipiller
  • P-stav
  • P-spruta
  • Hormonspiral

Natural Cycles - app som preventivmedel

Natural cycles är ett modernt preventivmedel som genom en algoritm kartlägger mönstren i menstruationscykeln med hjälp av en basaltermometer och tillhörande mobilapp. På så sätt identifierar metoden fertilitet. Natural cycles kan användas både till att undvika och planera en graviditet.

Natural Cycles

Naturligt preventivmedel som gör att du lär känna din kropp bättre och förstå hur din menstruationscykel fungerar. Den smarta algoritmen identifierar din fertilitet baserat på den basala kroppstemperaturen.

Ta reda på om du blivit gravid

Om du misstänker att du är gravid kan du göra ett graviditetstest. Med de flesta tester kan du få ett säkert resultat från och med den dagen du väntar din mens. Det finns dock vissa tester som är gjorda för att visa resultat extra tidigt, och kan användas några dagar tidigare, ofta 4-6 dagar innan beräknad mens. Läs mer om tidiga tecken på graviditet.

Vilka preventivmedel skyddar mot könssjukdomar?

De enda preventivmedlen som skyddar mot könssjukdomar är kondom och femidom.

Preventivmedelsrådgivning och recept

Du är välkommen att prata med oss om du har frågor om preventivmedel eller dina recept. Genom att Kronans Apotek samarbetar med Doktor.se kan du ladda ner appen och prata med dem om du till exempel vill förnya ett recept på p-piller eller få rådgivning om vilka preventivmedel som passar dig. De preventivmedel som är receptbelagda går även bra att hämta ut hos oss på Kronans Apotek.

Om dagen-efter-piller

Om du till exempel glömt att ta p-piller eller om kondomen gått sönder under samlaget kan du som nödlösning använda ett akut-p-piller för att förhindra graviditet. Det fungerar genom att förhindra eller skjuta upp ägglossningen och ska tas så snabbt som möjligt efter samlaget. Det är dock viktigt att tänka på att det inte stoppar en graviditet om ägget hunnit bli befruktad. Akut-p-piller ska användas så sällan som möjligt och ska inte ses som ett preventivmedel i sig. När du köper akut-p-piller är det också bra att veta att olika piller fungerar olika lång tid efter genomfört samlag. Beroende på piller är det antingen 3 eller 5 dagar. Fråga en av våra farmaceuter om du har frågor.

Senast granskad 2021-06-24