Tillbaka till Intim och sex

P-piller – allt du behöver veta

P-piller är tillsammans med p-plåster och p-ring det vanligaste preventivmedlet för kvinnor. Om de används korrekt är p-piller är ett väldigt säkert skydd mot graviditet.

Börja med p-piller

Med p-piller tillför du syntetiska varianter av hormonerna östrogen och gestagen, som också finns naturligt i din kropp. Tillsammans ändrar de menscykeln och gör att du inte får någon ägglossning. Om du använder p-piller är det viktigt att du tar dem varje dag och vid samma tidpunkt.

P-piller är receptbelagt

P-piller kan du bara få genom att en barnmorska eller läkare skriver ut det på recept åt dig. För att få ett recept behöver du därför boka tid hos en ungdoms- eller en barnmorskemottagning. Där kommer du få mäta ditt blodtryck och besvara frågor om din hälsa, din mens och om någon i din släkt drabbats av en blodpropp. P-piller kan nämligen öka risken för blodpropp.

1000x1000 kvinna ler stort

Hur använder man p-piller?

För att vara skyddad mot graviditet behöver du börja ta dina p-piller med en gång, oavsett om du har mens eller inte. Om du börjar på den första mensdagen är du skyddad direkt efter din första tablett, annars tar det sju dagar.

Var noggrann med att ta p-pillret varje dag

Tabletten ska tas vid samma tid varje dag under minst 21 dagar. Tiden kan du välja själv efter vad som passar dig. Det viktiga är att du kommer ihåg att ta dina p-piller. För att underlätta kan det vara bra att ta din tablett i samband med någonting du gör varje dag, till exempel när du borstar tänderna. Den första tiden kan det vara klokt att ställa ett alarm varje dag tills du fått in vanan att ta ditt p-piller.

Biverkningar av p-piller

P-piller kan ge en del biverkningar, speciellt den första tiden du tar dem. Efter ett tag brukar kroppen dock vänja sig och de flesta biverkningarna försvinna. Vilka biverkningar man får är olika från person till person, men några av de vanligaste är:

  • Spända bröst
  • Små blödningar
  • Illamående
  • Dåligt humör
  • Minskad sexlust

Skulle dina besvär inte gå över efter tre månader behöver du prata med din läkare eller barnmorska om att byta till andra p-piller.

Mellanblödning av p-piller

När du använder p-piller kan du få så kallade mellanblödningar om du glömt att ta en tablett. Det kan även hända att du får en mellanblödning trots att du tagit dina tabletter som du ska. Om det sker är det bäst att börja med sina sockerpiller eller ta ett uppehåll på fyra till sju dagar utan hormoner. På så sätt släpper du fram mensen och slipper sedan mellanblödningar. Efter uppehållet utan hormoner ska du börja på en nya karta med p-piller.

Om du vill sluta med p-piller

Om du vill sluta med p-piller kan du göra det mitt i en karta, men om du gör det kan du få en del oregelbundna blödningar under en tid. Därför är det oftast bättre att använda klart hela din aktuella karta. För de flesta kommer mensen tillbaka efter en eller två månader men den kan också komma direkt eller dröja flera månader. Tänk på att börja använda ett annat preventivmedel omgående om du vill undvika att bli gravid.

Om du glömt ta ditt p-piller

Det är lätt att bli orolig om man har haft samlag och inser att man glömt ta sitt p-piller. Men om det inte hunnit gå mer än 36 timmar sen ditt förra p-piller är du fortfarande skyddad mot graviditet. Ta ditt missade p-piller så snart du kan och ta sedan nästkommande som vanligt. Efter att ha ätit dina p-piller sju dagar i sträck är du skyddad igen. Tänk på att använda kondom under dessa sju dagar.

Om det har gått mer än tre dygn

Om du haft oskyddat sex under de tre senaste dygnen innan ditt missade p-piller behöver du ta ett akut-p-piller. Om du däremot ätit ihop flera kartor när du glömt ta ditt p-piller är du fortfarande skyddad och inte i behov av ett akut-p-piller. Istället kan du börja med dina sockerpiller eller välja att ha dina tablettfria dagar. Det pillret du glömde ta ska du räkna som ditt första sockerpiller eller din första tablettfria dag. Tänk dock på att om du äter p-piller från Qlaira eller Zoely gäller inte dessa råd. Då behöver du läsa bipacksedeln och kontakta din läkare eller barnmorska.

Om akut-p-piller

Om du till exempel glömt att ta p-piller eller om kondomen gått sönder under samlaget kan du som nödlösning använda ett akut-p-piller för att förhindra graviditet. Det fungerar genom att förhindra eller skjuta upp ägglossningen och ska tas så snabbt som möjligt efter samlaget. Det är dock viktigt att tänka på att det inte stoppar en graviditet om ägget hunnit bli befruktad. Akut-p-piller ska användas så sällan som möjligt och ska inte ses som ett preventivmedel i sig. När du köper akut-p-piller är det också bra att veta att olika piller fungerar olika lång tid efter genomfört samlag. Beroende på piller är det antingen 3 eller 5 dagar. Fråga en av våra farmaceuter om du har frågor.

  • Tips och råd banner, Ladda ner doktor.se
Senast granskad 2021-03-09