Tillbaka till Förkylning och infektionssjukdomar

Virus och bakterier

Både virus och bakterier kan göra oss sjuka och de båda organismerna smittar på ungefär samma sätt. Men det är ändå skillnad på dem. Här förklarar vi skillnaden mellan virus och bakterier, och ger dig våra bästa tips för att undvika att bli smittad.

Skillnaden mellan virus och bakterier

En skillnad mellan bakterier och virus är att bakterier är mycket större. De har ett eget liv medan virus bara kan föröka sig inuti en levande cell och utnyttja dess livsprocesser. Det finns idag fler läkemedel mot bakterieinfektioner än vad det finns för virus. När virus eller bakterier inkräktar på vår kropp säger man att man fått en ”infektion”. Det är däremot bara bakterier som hämmas av antibiotika. Virus är uppbyggda på ett annat sätt och är helt okänsliga mot antibiotika.

Hur sprids virus- och bakterieinfektioner?

Virus och bakterier sprids i stort sett på samma sätt, ofta genom att man kommer i kontakt med en sjuk person. Det räcker med att personen hostar eller nyser på dig, eller genom att man hälsar på någon som har av smittsamma bakterier eller virus på sina händer.

Undvik att smittas av virus och bakterier

Distansering

Som vi alla vet efter corona-pandemin är att social distansering är en av de viktigaste sätten att undvika att sprida smitta. Är du sjuk, stanna hemma. Och för att undvika att bli smittad är det bra att hålla avstånd från personer som kan vara sjuka.

Tvätta händerna

En annan mycket viktigt sak att tänka på för att skydda dig mot smitta är att hålla bra handhygien. Tvätta händerna med tvål ofta och noggrant, speciellt innan du äter, innan du rör vid slemhinnor som ögon och mun, och efter att du hälsat på någon som kan bära på smitta. Använd handsprit som komplement, inte minst när du saknar tillgång till tvål och vatten.

Vädra och vistas utomhus

Om det är möjligt, undvik nära kontakt med infekterade personer. Smitta sprids lättare inomhus, så för att minska risken att du själv smittas kan du vädra ofta, vara utomhus så mycket som möjligt och undvika att vistas i inomhusmiljöer där det samlas mycket människor.

Håll immunförsvaret starkt

Genom att äta bra mat, sova ordentligt, motionera och undvika stress och alkohol hjälper du din kropp att hålla sig stark och frisk. Immunförsvaret, som ska bekämpa de infektioner vi då och då råkar ut för, försvagas när vi slarvar med detta.

Vaccinera dig

När det är särskilt viktigt att inte blir smittad går det även att vaccinera sig mot en del infektionssjukdomar, som till exempel influensa eller covid-19.

  • Tips och råd banner, Till mina recept
Senast granskad 2021-08-10