Virus och bakterier

Visste du att bakom varje förkylning döljer sig ett av hundratals olika förkylningsvirus? Förkylning är en infektion i näsan, halsen eller svalget som typiskt orsakas av ett virus. Här förklarar vi skillnaden mellan virus och bakterier, och ger dig våra bästa tips för att undvika att bli smittad.

Munskydd mot virus

Rätt sorts munskydd som används på rätt sätt kan vara effektiva om man själv är sjuk och vill undvika att smitta andra när man nyser eller hostar. Men de skyddar inte den som bär munskyddet mot smitta. Handtvätt och handsprit är i regel det mest effektiva sättet att undvika att smittas av virus. Vissa ansiktsmasker och andningsskydd används mot virus i sjukvården. De skiljer sig mot vanliga munskydd genom att de har inbyggda filter och måste användas på ett visst sätt.

Så bär du munskydd

Undvik att smittas av virus och bakterier

  • Det allra viktigaste att tänka på för att skydda dig mot smitta är en bra handhygien. Tvätta händerna med flytande tvål ofta och noggrant, speciellt innan du äter, innan du rör vid ögon och mun och efter att du hälsat på någon som kan bära på smitta.
  • Använd handsprit som komplement, inte minst när du saknar tillgång till tvål och vatten.
  • Om det är möjligt, undvik nära kontakt med infekterade personer. Smitta sprids lättare inomhus, så för att minska risken att du själv smittas kan du vädra ofta, vara utomhus så mycket som möjligt och undvika att vistas i inomhusmiljöer där det samlas mycket människor.
  • Genom att äta bra mat, sova ordentligt, motionera och undvika stress och alkohol hjälper du din kropp att hålla sig stark och frisk. Immunförsvaret, som ska bekämpa de infektioner vi då och då råkar ut för, försvagas när vi slarvar med detta.
  • När det är särskilt viktigt att inte blir smittad går det även att vaccinera mot en del infektionssjukdomar, som till exempel influensa.

Skillnaden mellan virus och bakterier

Det finns många skillnader mellan bakterier och virus varav en är att bakterier är mycket större än virus och att bakterier har ett eget liv medan virus bara kan föröka sig inuti en levande cell och utnyttja dess livsprocesser. Det finns idag fler läkemedel mot bakterieinfektioner än vad det finns för virus. När både virus och bakterier inkräktar på vår kropp säger man att man fått en ”infektion” men det många inte vet är att det endast är bakterier som hämmas av antibiotika. Virus är uppbyggda på ett annat sätt och är helt okänsliga mot antibiotika.

Hur sprids virus- och bakterieinfektioner?

Virus och bakterier sprids på i stort sett samma sätt och ofta genom att man kommer i kontakt med en sjuk person. Det räcker med att personen hostar eller nyser på dig. Eller genom att hälsa med en hand full av smittsamma bakterier eller virus.

Tvätta händerna

Hur behandlar man bakterieinfektioner?

Bakterieinfektioner behandlas vanligtvis med en specifik sorts antibiotika som dödar just den bakterie som har orsakat din sjukdom. Man pratar om breda och smala spektrum på antibiotika, där man vill behandla med så smala spektrum som möjligt för att inte öka antibiotikaresistensen. Det är en viktig anledning till att man alltid gör en odling i samband med en antibiotikabehandling, för att se vilken bakterie patienten drabbats av. Kom dock ihåg att många infektioner går över av sig själv utan behandling. Använd inte antibiotika om du inte fått en ordination av din läkare.

Läs mer om antibiotika och resistens här

Hur behandlar man virusinfektioner?

Till skillnad från bakterier har virus ingen ämnesomsättning. De kan inte föröka sig om de inte är integrerade i cellerna. Mer lindriga infektioner, som förkylning och andra luftvägsinfektioner, går över av sig själva. Därför överlämnas behandlingen av virusinfektioner i regel till kroppens eget immunförsvar. Bra tips är att dricka mycket, stanna hemma så att man inte smittar andra och vid behov ta någon smärtstillande och febernedsättande medicin. Det som bäst förebygger att bli sjuk av virus är vaccination.

Läs mer om förkylningens fyra faser här

Senast granskad 2020-02-26