Coronavirus och COVID-19

Det har upptäckts ett nytt sorts coronavirus. Detta virus orsakar sjukdomen COVID-19. Viruset sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. Symtomen från sjukdomen påminner om influensa, ofta med feber, hosta och luftvägsbesvär. Här beskriver vi hur du bäst skyddar dig från att smittas av virus och vart du ska vända dig om du har frågor om den nya sjukdomen.

Om du tror att du är smittad

Om du har typiska symptom som feber, luftvägssymptom eller hosta så är det viktigt att ringa vården först istället för att åka direkt till ett apotek, en mottagning eller läkare. Det finns rutiner för hur smittade ska tas emot så att inte viruset sprids. Kom ihåg att det kan vara hög belastning på dessa nummer under stora händelser som coronautbrottet. Underlätta genom att använda rätt telefonnummer för rätt sorts frågor.

Belasta inte 1177 i onödan

Känner du dig förkyld och osäker på om dina symptom kan vara orsakade av coronaviruset? De flesta som smittas får milda symtom. Region Stockholm har tagit fram ett självskattningstest där du får svar på om du behöver ringa 1177 eller om du kan ta hand om dig själv hemma.

Du kan även avlasta vården genom att använda digitala vårdtjänster som till exempel appen doktor.se

Gå inte till apoteket om du är sjuk

Om du är sjuk eller tillhör en riskgrupp för coronaviruset ber vi dig att inte besöka oss. Be ett ombud att gå till apoteket åt dig eller beställ dina mediciner online.

Be om hjälp av ett ombud för att hämta ut medicin

För att kunna hämta ut din medicin åt dig behöver du ge en fullmakt till personen som ska hämta medicinen.

 1. Logga in på kronansapotek.se/recept
 2. Navigera till “Registrera fullmakt” i menyn när du är inloggad.⁠
  Där kan du ge en fullmakt till någon annan för att hämta ut dina läkemedel.

 • Undvik att smittas av virus

  Tvätta händerna med tvål och vatten

  Tvätta händerna med flytande tvål ofta och noggrant. Speciellt innan du äter, innan du rör vid ögon och mun och efter att du hälsat på någon som kan bära på smitta.

  Komplettera med handsprit

  Använd handsprit som komplement, inte minst när du saknar tillgång till tvål och vatten.

  Rör inte ansiktet

  Undvik att röra vid ansiktet, särskilt munnen, näsan eller ögonen.

  Håll avstånd

  Om det är möjligt, undvik nära kontakt med främmande personer eller inomhusmiljöer där det samlas mycket människor.

  Undvik att smitta andra

  Om du själv har förkylningsliknande symtom, kom ihåg att hosta och nysa i armvecket. Stanna hemma och vila om du har feber eller känner dig sjuk.

Munskydd skyddar inte mot smitta

Munskydd skyddar inte den som bär munskyddet mot smitta. Handtvätt och handsprit är i regel det mest effektiva sättet att undvika att smittas av virus. Vissa sorters munskydd som används på rätt sätt kan däremot vara effektivt om man själv är sjuk och vill undvika att smitta andra. Det finns vissa ansiktsmasker och andningsskydd som används som skydd mot virus inom sjukvården. De skiljer sig mot vanliga munskydd genom att de har inbyggda filter och måste användas på ett visst sätt.

Mer information och andra språk

Vår ambition är att ha apoteken öppna och hjälpa så många kunder som möjligt. Vi följer de rekommendationer som lämnas av Folkhälsomyndigheten och vi har löpande kontakt med dem. Du hittar mer information på folkhalsomyndigheten.se och krisinformation.se.

Senast granskad 2020-03-16