Tester för COVID-19

De symtom man får vid COVID-19, kan likna symtom för andra sjukdomar och tillstånd. Därför är ett test det enda sättet att vara säker på om man har viruset. Det finns två typer av test att ta. Ett test för att se om du har viruset just nu, och ett för att se om du utvecklat antikroppar.

Provtagning med PCR-test

Om du misstänker att du har blivit smittad av COVID-19, kan du ta ett PCR-test. Testet visar om du har tecken på pågående infektion. Det finns olika sätt at ta testet. Eftersom det är viktigt att inte ha närkontakt med någon annan när du är smittad, erbjuder sjukvården provtagning på ställen där det går att hålla avstånd och test att ta hemma. På vissa ställen i Sverige finns det även möjlighet till drive-in-test.

Hur görs testet?

Provtagningen görs med en pinne som är gjort för att fånga upp bakterier och virus. Testet tas oftast i näsan eller i svalget och provsvaren kommer vanligtvis inom ungefär en vecka. Om du gör ett hemtest finns speciella instruktioner om hur det ska gå till. Här kan du se en film om egenprovtagning.

tester covid-767x767

Vad innebär ett positivt testsvar?

Om ditt test visar positivt, är det ett tecken på att du har COVID-19. Det finns flera saker du då behöver göra. Det är viktigt att omgående tänka igenom vilka du eventuellt kan ha utsatt för smitta, och informera dem. Här kan du läsa mer om de olika stegen efter att du testat positivt. Viktigt att tänka på är också att:

  • stanna hemma i minst sju dagar från att du fick symtom
  • träffa inte några andra än de du bor med
  • var extra noga med hygien
  • hosta eller nys i armvecket
  • följa smittskyddslagen

Vad innebär ett negativt testsvar?

Om ditt test visar negativt, är det ett tecken på att du inte har COVID-19. Om du har symtom, kan det vara tecken på någon annan sjukdom, exempelvis influensa. Stanna hemma tills du känner dig helt frisk innan du går tillbaka till skola eller jobb.

Antikroppstest på Kronans Apotek

På utvalda Kronans Apotek kan du ta ett blodprov för att se om du har antikroppar mot COVID-19. Här kan du läsa om var du kan ta Kronans Apoteks antikroppstest. Testerna är CE-märkta med hög tillförlitlighet. Ditt resultat bidrar till Folkhälsomyndighetens kartläggning av coronavirusets spridning.

Vad innebär ett positivt testsvar?

Om testet visar att du har antikroppar innebär det att du har tecken på att ha haft COVID-19. Enligt Folkhälsomyndigheten ger antikroppar i dagsläget ett helt eller delvis skydd mot ny infektion och skyddet finns kvar i ungefär ett halvår. Det innebär att du kan umgås med andra personer i större utsträckning än innan, men ska fortfarande följa de riktlinjer som finns för att minska smittspridning.

Vad innebär ett negativt testsvar?

Om testet visar att du inte har antikroppar så har du sannolikt inget skydd mot infektion. Det är viktigt att du fortsätter följa myndigheternas rekommendationer och riktlinjer. Det är möjligt att drabbas av COVID-19 utan att utveckla antikroppar. Det är viktigt att du fortsätter följa myndigheternas rekommendationer och riktlinjer.

Om testet inte går att bedöma

Om du får som provsvar att ditt test inte går att bedöma, är det någonting som gör att det inte går att analysera. Det kan vara ett tekniskt fel, eller att något gått fel på laboratoriet. Det är viktigt även här att du fortsätter följa myndigheternas rekommendationer och riktlinjer, och bokar tid för ny provtagning.

Senast uppdaterad 2020-10-05