Pälsvård för din kompis

Hundar och katter behöver badas, borstas och kloklippas med jämna mellanrum. Gör det till en trevlig rutin med mycket uppmuntran, kel och kanske lite godis så blir det en mer angenäm stund för ditt husdjur.

Skönhetsvård för katter

Katter är mycket rena djur men ibland behöver även de ett bad. Att bada en katt kan vara en riktig utmaning då de vanligtvis inte älskar vatten. Håll temperaturen runt 37-38 grader då kattens kroppstemperatur är något högre än människans. Häll lite schampo direkt i vattnet och skölj sedan ordentligt. Det är viktigt att du torkar katten helt torr, gärna med en varm handduk. Se också till att borsta din katt regelbundet.

Pälsvård för hundar

Hundens päls brukar delas in i tre typer: långhårig, korthårig eller strävhårig. Typen av päls avgör hur du ska sköta den. Den som oftast vet mest om din hunds päls är uppfödaren.

En lurvig hund och dess ägare. Foto.

Blir hunden stressad?

Lugna hunden med trygghetsferomoner. Spreja Adaptil Transport Spray på dina händer vid kloklippning eller pälsvård.

Kort- och strävhårig päls:

Det är enkelt att sköta om hundar som har kort- eller släthårig päls, då räcker det med att bada hunden en eller två gånger per år. Tajma gärna baden med när hunden fäller sin päls. Strävhåriga hundar bör trimmas ett par gånger per år och badas någon gång i månaden.

Långhårig päls:

Hundar med längre päls behöver i regel mer omfattande pälsvård. Eftersom de ofta fäller mer päls behöver de borstas oftare än korthåriga. De behöver också badas dubbelt så ofta för att undvika tovor i pälsen.

Rekommenderade produkter

Senast granskad 2021-09-17