Så fungerar PCR-test för covid-19

Covid-19 ger ofta symtom som kan lika förkylning, allergi och andra sjukdomar och tillstånd. Det enda sättet på att vara säker på att du har eller inte har covid-19 är att testa dig. Det finns olika typer av test. Här går vi igenom hur PCR-test fungerar och vad du ska tänka på.

Om PCR-test

PCR står för Polymerase Chain Reaction. PCR-test påvisar arvsmassa från coronaviruset. Provtagningen görs med en pinne som är speciellt gjord för att fånga upp virus i näsan eller svalget. Provet skickas sedan iväg på analys och provsvaren kommer vanligtvis inom ett par dagar. PCR-test har en hög känslighet och kan påvisa covid-19 vid små mängder virus, både tidigt och sent i infektionsförloppet. Här kan du läsa mer om symtom för covid-19.

Testa dig med PCR-test hemma

Provtagningskiten vi säljer på Kronans Apotek följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Instruktioner för hur du tar, skickar in och får resultat på provet följer med provtagningskitet när du köper det. Tänk på att ett PCR-test inte visar om du har antikroppar, utan endast om du har en pågående infektion. Här kan du läsa mer om olika typer av tester för covid-19.

Självprovtagningstest från Dynamic Code

Med Dynamic Codes provtagningskit tar du enkelt ett prov hemma som sedan skickas in på laboratorieanalys. När ditt prov analyseras upptäcker vi om du vid provtagningstillfället har en pågående infektion av covid-19.

Hur du tar PCR-test

PCR-test tas med hjälp av en provtagningspinne som du gnuggar i svalget och i näsan. Det är viktigt att du noggrant följer instruktionerna som du får med provtagningskitet. Alla test är kvalitetssäkrade och har hög sensitivitet och specificitet.

  • Sensitivitet/ känslighet anger andelen individer med covid-19 som får ett positivt resultat vid testning.
  • Specificitet anger andelen individer utan covid-19 som får ett negativt resultat vid testning.

Skillnaden mellan PCR-test och antigentest

Antigentest är användbart när det finns behov av ökad testkapacitet och snabba testsvar. Testet känner av proteiner som finns på virusets yta och du kan ofta få svar redan inom 10-30 minuter. Jämfört med ett PCR-test så behöver antigentest en större mängd virus. Därför finns det risk att antigentestet bli mindre tillförlitligt om man väntar med provtagning till senare i infektionsförloppet, när man har mindre virus i kroppen. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att antigentest tas tidigt, senast den femte dagen med symtom, för att kunna fastställa en diagnos på covid-19.

Senast uppdaterad 2021-05-18