Tillbaka till Barn och föräldrar

Spädbarn med ont i magen

Att en nyfödd bebis har ont i magen är relativt vanligt och oftast inget farligt. Många gånger går magont över av sig själv, men ibland kan spädbarn med ont i magen behöva behandling. Här berättar vi mer om vad magknipet kan bero på och hur du som förälder kan underlätta för ditt barn.

Magknip? Hjälp din bebis med dessa tips

Som förälder är det plågsamt att se sitt barn ha ont i magen. Men det finns sätt att hjälpa barnet. Lindra magknip hos en bebis med våra tips:

  • Ge spädbarnsmassage. Massage kan lindra spädbarnskolik, magknip och hjälpa till att få igång magen vid förstoppning. Se till att barnet är lugnt vid massagetillfället och använd gärna en oparfymerad olja när du masserar barnet. Tänk på att alltid stryka från barnets högra sida till den vänstra. Det är så tjocktarmen rör sig.
  • Uppdragna knän. Sätt barnets rygg mot din mage och håll under knäna med vardera hand så att bebisens knän dras upp mot magen. Positionen masserar tarmarna och underlättar matsmältningen.
  • Använd pysventil. Om din bebis magknip beror på gaser, kan det hjälpa om du försiktigt för in en pysventil i ändtarmen på bebisen. Då pyser gaserna ut. I checklistan startpaket för baby från apoteket rekommenderas alltid en pysventil.
  • Ta hjälp av magdroppar. De innehåller goda bakterier som kan hjälpa vid magont och finns att köpa receptfritt på apoteket.
Senast uppdaterad 2023-10-03