Tillbaka till Barn och föräldrar

Kolik hos spädbarn

När en bebis skriker flera timmar om dagen minst tre dagar i veckan, kallas det att barnet har spädbarnskolik. Man vet inte exakt vad som orksakar kolik, men det finns flera saker att testa för att hjälpa barnet. Här går vi igenom symtom, tips och produkter som i vissa fall kan underlätta.

Symtom på kolik

Hur du märker att ditt barn har kolik kan variera, men symtom kan vara att:

  • Barnet skriker i flera timmar varje dag
  • Barnet skriker vid samma tidpunkt varje dag, ofta på kvällen
  • Barnet blir röd av ansträngning av skrik
  • Du märker att barnet har ont i magen
  • Barnet spänner sig och drar upp benen

Varför får barn kolik?

Det är inte helt klarlagt vad kolik beror på, och orsakerna kan variera från barn till barn. En anledning kan vara problem med matningen eller exempelvis allergi mot komjölksprotein. Det kan också bero på att barnet inte rapat tillräckligt efter det ätit. Om du misstänker att ditt barn har allergi, prata med BVC så kan ni tillsammans diskutera hur ni går vidare.

Hur länge har barn kolik?

Kolik brukar oftast vara som värst de tre första månaderna och sen bli bättre ju äldre barnet blir.

Tips mot kolik

Vad som fungerar bäst för just ditt barn kommer du oftast fram till själv. Det kan vara att vagga, bada eller ge en napp att suga på. Det kan hjälpa att försöka se till att barnet inte får i sig för mycket luft vid matning, då det annars kan uppstå gas vilket kan leda till ont i magen. Det finns flera nappflaskor som är speciellt utformade för att släppa in så lite luft som möjligt.

Senast granskad 2023-03-10