Tillbaka till Barn och föräldrar

Kolik hos spädbarn

När en bebis skriker flera timmar om dagen minst tre dagar i veckan, kallas det att barnet har spädbarnskolik. Man vet inte exakt vad det beror på, men det finns flera saker att testa för att hjälpa barnet. Här går vi igenom symtom, tips och produkter som i vissa fall kan underlätta.

Symtom på kolik

Hur du märker att ditt barn har kolik kan variera, men symtom kan vara att:

  • Barnet skriker i flera timmar varje dag
  • Barnet skriker vid samma tidpunkt varje dag, ofta på kvällen
  • Barnet blir röd av ansträngning av skrik
  • Du märker att barnet har ont i magen
  • Barnet spänner sig och drar upp benen
Syskon som håller hand. Foto.

Varför får barn kolik?

Orsaken bakom kolik är olika från barn till barn och det är inte helt fastställt vad det beror på. En anledning kan vara problem med matningen eller exempelvis allergi mot komjölksprotein. Det kan också bero på att barnet inte rapat tillräckligt efter det har ätit. Om du misstänker att ditt barn har allergi, prata med din barnmorska och så kan ni tillsammans diskutera hur ni går vidare.

Hur länge har barn kolik?

Kolik brukar oftast pågå som mest de tre första månaderna och sen bli bättre ju äldre barnet blir.

Tips mot kolik

Vad som fungerar bäst för just ditt barn hittar du oftast själv. Det kan vara att vagga, bada eller ge en napp att suga på. Det kan hjälpa att försöka se till att barnet inte får i sig för mycket luft vid matning, då det annars kan uppstå gas vilket kan leda till ont i magen. Det finns flera nappflaskor som är speciellt utformade för att släppa in så lite luft som möjligt.

Senast uppdaterad 2022-08-30