Råd för dig som ny förälder

Den första tiden som nybliven förälder är både spännande och omvälvande. Med all säkerhet har du många saker i huvudet efter förlossningen, men försök varva ner och ta det lugnt de första dagarna.

Första tiden

Föreställningen av att du ska sköljas över av en våg av kärlek och lyckliga känslor kanske inte blir verklighet när du som nyförlöst istället är trött, öm och deppig av hormoner de första dygnen. För att inte tala om omställningen i vardagen med matning, blöjbyten, sömn och skrik. Därtill kommer oron ifall allt är som det ska vara och om bebisen mår bra. Den första tiden brukar vara väldigt omtumlande, och det är helt normalt.

En förälder håller sin bebis. Foto.

Amning

Det är väldigt vanligt att ha problem med amningen, särskilt i början. Det kan kännas jobbigt och stressande. Många föräldrar upplever också att det finns mycket åsikter runt amning och förväntningar att man ska ge sina nyfödda barn bröstmjölk. Det finns näringsrik modersmjölksersättning för dig som inte kan eller vill amma, men prata med en farmaceut eller personal inom barna- och mödravården innan du börjar ersätta bröstmjölken. Själva oron kan blockera amningen, så det bästa rådet är att försöka ta det lugnt och be om hjälp för att hitta rätt teknik om man vill fortsätta försöka få igång mjölken. Får man amningen att fungera så finns det många fördelar med det. Inte minst är det väldigt smidigt att alltid ha maten med sig.

Här kan du läsa mer om fördelarna med bröstmjölk och tips vid amning.

Sömn

Många föräldrar vill titta till barnet hela tiden och kontrollera andningen på natten. Plötslig spädbarnsdöd, som många särskilt oroar sig över, är lyckligtvis väldigt ovanligt. De råd som ges för att ytterligare minska risken är att låta barnet sova på rygg och att se till att ansiktet är fritt. Det är också rekommenderat att undvika att barnet får i sig nikotin, genom att undvika rökning i barnets närhet och att undvika alla former av nikotin om du ammar. Om du oroar dig alltför mycket kan det vara svårt att själv få tillräckligt med sömn. Det är dessutom väldigt olika mellan olika barn hur mycket de sover och hur väl de sover genom natten, och därmed också hur mycket sömn du som förälder lyckas få.

När barn blir sjuka

När barnet föds delar det mammans immunförsvar och under amning fortsätter mammans antikroppar att skydda barnet mot infektioner. Efter några månader börjar det egna försvaret byggas upp. Detta är en anledning till varför man vaccinerar barn tidigt, för att tidigt börja bygga upp försvaret mot sjukdomar som difteri, stelkramp, kikhosta, med flera. Runt sex månaders ålder minskar mammans antikroppar hos barnet. Detta i kombination med att barnet ofta börjar träffa fler människor gör att det är mycket vanligt att smittas av infektioner. Det är vanligt bland barn att få hosta, förkylning, öroninflammationer och olika infektioner som ger kräkning och diarré. Barn har i genomsnitt sex till åtta infektioner per år under sina första fyra år, och de sprids extra mycket på förskola och i skolan.

Bästa tipsen för att undvika sjukdomar

Det är svårt att helt undvika smitta, men nyckeln till att minska dem är framför allt att vara noggrann med hygienen.

  • Tvätta händerna ofta. Lär barnen att tvätta händerna innan maten och efter toaletten.
  • Hosta i armvecket.
  • Använd engångsnäsdukar.
  • Var ute mycket. Smitta sprids lättare när många personer vistas tillsammans inomhus.
  • Tvätta gosedjur, lakan och snuttefiltar efter att barnet har varit sjukt.
  • Var noggrann med mathygienen. Undvik att låta mat stå ljummet och håll arbetsytor och redskap rena

Att ge medicin till barn

Barn är känsligare för läkemedel än vuxna och därför ska man vara extra försiktig med vilka mediciner man ger till barn och i vilken dos. Det kan också vara svårt att veta om man behöver ge barnet medicin eller inte. Det finns många infektionssjukdomar som man generellt sett inte behöver medicinera mot, som till exempel när barn får feber. Men om barnet är orkeslöst och inte dricker eller kissar ordentligt, eller inte äter under längre tid, så är det bra att ta medicin mot symtomen. Fråga en läkare om du är osäker. Du kan till exempel få hjälp och rådgivning via Doktor.se. Tänk på att läsa bipacksedeln på mediciner du ger till barn och dosera rätt. Använd gärna dosmått som hjälpmedel. Du kan alltid fråga en farmaceut hos oss om du har frågor om läkemedel.

Senast granskad 2021-09-20