Tillbaka till Barn och föräldrar

Råd för dig som ny förälder

Den första tiden som nybliven förälder är både spännande och omvälvande. Med all säkerhet har du många saker i huvudet efter förlossningen, men försök varva ner och ta det lugnt de första dagarna.

Första tiden

Föreställningen av att du ska sköljas över av en våg av kärlek och lyckliga känslor kanske inte blir verklighet när du som nyförlöst istället är trött, öm och deppig av hormoner de första dygnen. För att inte tala om omställningen i vardagen med matning, blöjbyten, sömn och skrik. Därtill kommer oron ifall allt är som det ska vara och om bebisen mår bra. Den första tiden brukar vara väldigt omtumlande, och det är helt normalt.

Amning

Det är väldigt vanligt att ha problem med amningen, särskilt i början. Det kan kännas jobbigt och stressande. Många föräldrar upplever också att det finns mycket åsikter runt amning och förväntningar att man ska ge sina nyfödda barn bröstmjölk. Det finns näringsrik modersmjölksersättning för dig som inte kan eller vill amma, men prata med en farmaceut eller personal inom barna- och mödravården innan du börjar ersätta bröstmjölken. Själva oron kan blockera amningen, så det bästa rådet är att försöka ta det lugnt och be om hjälp för att hitta rätt teknik om man vill fortsätta försöka få igång mjölken. Får man amningen att fungera så finns det många fördelar med det. Inte minst är det väldigt smidigt att alltid ha maten med sig.

Här kan du läsa mer om fördelarna med bröstmjölk och tips vid amning.

Senast granskad 2021-09-20