Tips när du ska amma en nyfödd bebis

När du besöker mödravården under graviditeten kretsar det mesta kring förlossningen eller din och barnets utveckling. Det finns kanske inte tid att prata ingående om amning, men det finns mycket som är bra att veta. Här hittar du tips och råd som kan vara till hjälp.

Börja gärna amma direkt

Efter förlossningen är det helt normalt att vara känslig, ledsen och känna sig ur balans. Graviditetshormonerna krockar med amningshormonerna och din kropp har gått igenom sin största prövning någonsin. Samtidigt så vinner du mycket på att komma igång med amningen direkt efter förlossningen. För dig som mamma bidrar amningen till att minska blödningarna. För barnet är den första bröstmjölken viktig eftersom den är energirik, mättande och innehåller alla viktiga vitaminer, mineraler och enzymer som barnet behöver. Att få barnet till bröstet snabbt, helst redan inom 1–2 timmar efter förlossningen, kan också hjälpa till att aktivera mjölkproduktionen.

Kvinna ligger och ammar i sängen. Foto.

Försök att skapa lugn och ro

De flesta nyblivna mammor behöver tid på sig för att få amningen att fungera, inte sällan ett par månader. Under resans gång är det viktigt med lugn och ro. Barnet känner av stress, så det kan vara klokt att skilja av amningsstunderna från olika ”måsten”, som telefonsamtal eller andra störande moment.

Hitta tekniken och samspelet

Den kanske största utmaningen är att hitta rätt teknik. Problem som såriga bröstvårtor beror ofta på att barnet ligger skevt eller har fel sugtag. Det leder lätt till att amningen blir smärtsam, så man växlar till ersättning, vilket i sin tur minskar mjölkproduktionen. Därför är det bra att få hjälp med tekniken redan på BB om man vill amma. Be gärna din barnmorska att visa dig bra amningsställningar och sugtag vid bröstet.

Att tänka på för dig som ammar

Kom ihåg att vila, dricka och äta ordentligt under tiden du ammar. Din kropp behöver extra vätska och extra energi till att producera bröstmjölken och du kanske måste vakna ofta på natten om din bebis är hungrig. Undvik att banta när du ammar och undvik alla former av nikotin. Om du vill vara helt säker på att barnet inte får i sig någon alkohol kan det vara en idé att avstå även från det. Det finns dock inga medicinska risker för barnet om du dricker en liten mängd alkohol (något glas vin en enstaka gång i veckan).

Läkemedel och mediciner

Kom ihåg att alltid berätta för din läkare eller farmaceut att du ammar om du tar några mediciner, eftersom en del läkemedel kan gå över i mjölken och vara skadliga för barnet. Läs bipacksedeln även på receptfria läkemedel och prata gärna med oss om du har några frågor.

Hur ofta ska en nyfödd bebis ammas, på dagen och på natten?

Ett barn som är fullgånget och normalviktigt kan själv reglera och styra sin amning. I början är det bra att amma så ofta och så länge som barnet vill. Om barnet vill amma nästan hela tiden kan du behöva avbryta en stund för din egen skull för att få en paus. De flesta barn, men inte alla, vill äta även på natten. Det finns många myter om nattamning, som att mjölken skulle vara tunnare då, eller att man bör sluta nattamma vid cirka tre månaders ålder för att inte ”skämma bort” barnet. Så är det alltså inte, utan vissa kan amma på natten i upp till ett halvår och det är helt normalt (och det är lika normalt att sluta efter ett par månader). Om du är osäker på om barnet får i sig tillräckligt med mat kan du hålla koll på om barnet kissar ordentligt. Vid besöken på barnavårdscentralen vägs barnet för att kontrollera att det går upp lagom mycket i vikt.

Vad är normalt när det kommer till amning?

Att man oroar sig som nybliven förälder är normalt, men ofta oroar man sig lite för mycket. Det gäller inte minst amningen. Det finns ett stort spann mellan hur ofta, hur mycket och hur länge olika barn äter. Många mammor oroar sig för att de inte har tillräckligt med mjölk, men den oron är ofta i onödan. Det kan vara bra att känna till att det nyfödda barnets mage bara rymmer ungefär 5 ml (en tesked). Den första bröstmjölken dagarna efter förlossningen är anpassad till vad barnet behöver och storleken på barnets mage. När barnet växer till sig blir amningstillfällena färre samtidigt som intaget per tillfälle ökar. En undersökning där man tittade på amning av barn från 1–6 månader visade bland annat följande:

  • Barnen ammades 4–13 ggr/dag
  • Amningen tog 12–67 minuter per tillfälle
  • I genomsnitt åt barnen 54–234 ml per tillfälle (från ett eller två bröst)

Flera variationer och olika beteenden och vanor kan alltså ses som helt normala.

Fördelar med att amma

Som gravid eller nybliven mamma har du säkert fått höra både en och två gånger att amning och bröstmjölk är bra. Det finns många stora fördelar, så det är inte konstigt att ledande hälsoorganisationer rekommenderar att så många mammor som möjligt ammar.

Med bröstmjölk har du alltid maten med dig, den har rätt temperatur och är hygieniskt förpackad. Du slipper sterilisera nappflaskor och betala för modersmjölksersättning.

  • Barnet får alltid rätt näringsinnehåll via bröstet, anpassat efter sin ålder. I bröstmjölken ingår allt som ditt barn behöver – från råmjölken (kolostrum) fram tills du slutar amma. Utöver energi och vatten får barnet under hela amningstiden de vitaminer, mineraler och enzymer som han eller hon behöver för att växa och må bra.
  • Bröstmjölken är infektionshämmande och kan främja att barnets mag- och tarmslemhinna skyddas mot tarminflammationer. Barn som bara får bröstmjölk får aldrig diarré och slipper magsjuka. Dessutom är det statistiskt sett mindre risk att barn som har ammats får allvarliga sjukdomar och allergier senare i livet.
  • Även som mamma har du nytta av amningen redan i samband med förlossningen, eftersom amning kan minska blödningarna efter födseln och risken för anemi (blodbrist).
  • Amning gör det lättare att anknyta. Närheten och kroppskontakten har betydelse för barnets känslomässiga utveckling. Hos mamman frisätts hormonet oxytocin, som inte bara hjälper mjölken att rinna till utan också bidrar till att minska ångest och skapa ökad tillit.

Amning är svårt för en majoritet av alla förstagångsföderskor – men de allra flesta kan få det att fungera med rätt stöd och hjälp. Det bästa för barnet är att få modersmjölk, men det finns säker och näringsrik bröstmjölksersättning som alternativ för dig som inte kan eller inte vill amma. Prata med en farmaceut eller personal inom barna- och mödravården innan du börjar ge bröstmjölksersättning.

När du ska sluta amma

Idag är rekommendationen att barnet ammas i upp till sex månader innan du provar att mata med annan mat, men det går utmärkt att amma längre. Förr eller senare är det ändå dags att avveckla amningen. Det gör man vanligtvis genom att ge barnet små smakprover av mat och ersätta ett mål om dagen. Man får också känna sig fram. Kom ihåg att det är du och ditt barn som styr när det börjar bli dags att trappa ner på amningen. Gör det som känns bäst och rätt för er.

Få hjälp genom rätt stöd

Amning är ett samspel mellan mor och barn som tar tid att etablera. Det är inte ovanligt att det tar ett par månader innan det fungerar bra. Längs vägen är det viktigt att du som mamma får bra stöd och avlastning från omgivningen. Om du har det kämpigt med amningen kan du få professionell hjälp. Mödravårdscentralen (MVC) och Barnavårdscentralen (BVC) kan ge råd och svara på frågor. Vissa mottagningar, bland annat i Stockholms län, gör även hembesök. Ett annat bra tips är den ideella föreningen Amningshjälpen, som anordnar kurser och ger stöd via sina så kallade hjälpmammor. Du hittar också massor av bra information om amning på föreningens faktasida.

Kommunicera och be om hjälp

Om du har en partner är det även dags för honom eller henne att kliva in i den nya föräldrarollen efter förlossningen. I början kan det ta tid innan saker som att rapa, byta blöja och bada barnet blir självklara. Tala om när du som ammande mamma behöver avlastning och var inte rädd för att kommunicera dina behov till din partner eller be vänner och familj i din närhet om hjälp.

Komplikationer och besvär kan behandlas

Även med rätt kunskap och stöd kan det vara riktigt jobbigt ibland. Tyvärr finns det många orosmoment och komplikationer kopplade till amning. I de flesta fall behöver du inte oroa dig, men alla problem ska tas på allvar. Ett av de vanligaste besvären hos nyblivna mammor är ömmande och såriga bröstvårtor. Ett annat är fysiologisk mjölkstas, som beror på förändringar i brösten. Många mammor upplever också att de inte har tillräckligt med mjölk, eller att det är svårt att få barnet att ta bröstet.

Läs mer om vanliga problem med amning

Senast granskad 2021-09-20