Tillbaka till Gravid

Tips när du ska amma en nyfödd bebis

När du besöker mödravården under graviditeten kretsar det mesta kring förlossningen eller din och barnets utveckling. Det finns kanske inte tid att prata ingående om amning, men det finns mycket som är bra att veta. Här hittar du tips och råd som kan vara till hjälp.

Börja gärna amma direkt

Efter förlossningen är det helt normalt att vara känslig, ledsen och känna sig ur balans. Graviditetshormonerna krockar med amningshormonerna och din kropp har gått igenom sin största prövning någonsin. Samtidigt så vinner du mycket på att komma igång med amningen direkt efter förlossningen. För dig som mamma bidrar amningen till att minska blödningarna. För barnet är den första bröstmjölken viktig eftersom den är energirik, mättande och innehåller alla viktiga vitaminer, mineraler och enzymer som barnet behöver. Att få barnet till bröstet snabbt, helst redan inom 1–2 timmar efter förlossningen, kan också hjälpa till att aktivera mjölkproduktionen.

Försök att skapa lugn och ro

De flesta nyblivna mammor behöver tid på sig för att få amningen att fungera, inte sällan ett par månader. Under resans gång är det viktigt med lugn och ro. Barnet känner av stress, så det kan vara klokt att skilja av amningsstunderna från olika ”måsten”, som telefonsamtal eller andra störande moment.

Senast granskad 2021-09-20