Hudvård för barn och bebis

Kroppens största organ skyddar oss mot virus och bakterier samt reglerar värme- och fuktbalans. Huden på barn och bebisar är mycket tunnare än på en vuxen och därför också mycket känsligare. Som förälder kan du hjälpa dina barn att hålla huden i fin form från allra första stund.

Torr och fnasig hud

Det är vanligt att nyfödda barn får mycket torr hud. Bebishud som är fnasig och som fjällar behöver egentligen ingen särskild behandling utan mycket handlar om att skydda huden från sådant som kan irritera. Undvik tvål, parfym och andra kemikalier. Tänk även på vad du som bär barnet har på dig. Om du använder starkt doftande produkter såsom tvättmedel eller parfym så irriterar även detta ömtålig bebishud.

Irriterade hudveck

Det är väldigt vanligt att bebisens hud blir irriterad och röd i fuktiga veck, till exempel under armarna, i halsvecken under hakan eller bakom öronen. Det är då viktigt att lufta huden så mycket som möjligt och hålla den ren och torr. Tvätta inte irriterad hud för ofta. En bebis behöver inte bada mer än någon gång i veckan. Droppa gärna babyolja i badvattnet eller smörj in huden med lite olja direkt efter badet då huden fortfarande är fuktig.

Barn och kvinna som skrattar

Röd rumpa på bebisen

Spädbarn kissar och bajsar ofta vilket resulterar i många blöjbyten. Även om du som förälder försöker vara noggrann är det lätt att huden under blöjan blir röd och irriterad och det uppstår blöjutslag som ibland kan bli som små sår.

 • Se till att byta blöja ofta och lufta så mycket det går.
 • Låt gärna bebisen vara blöjfri när du kan.
 • Tvätta den irriterade huden med babyolja istället för med vatten.
 • Lufttorka eller klapptorka försiktigt efter tvätt.
 • Se till att bebisens hud är helt torr innan du tar på en ny blöja.
 • Smörj med en skyddande kräm vid första tecknen på röd rumpa.

Ofta börjar utslagen runt ändtarmsöppningen. Smörj med en skyddande kräm som innehåller zink. Det bildar en skyddande hinna som förhindrar att det blir värre nästa gång och zink påskyndar läkningen. Det kan behövas svampmedel eller en mild kortisonsalva för att behandla utslagen. Fråga gärna barnavårdscentralen eller prata med en farmaceut.

En röd rumpa kan också bero på en svampinfektion. Då brukar det klia och huden blir röd och glansig. Om du inte får bukt med problemet eller om utslagen börjar se infekterade ut, eller om du misstänker svampinfektion bör du kontakta barnavårdscentralen för en bedömning.

Skorv

Många nyfödda har skorv, eller mjölkskorv som det också kallas, i hårbotten eller ögonbrynen. Skorven ser ut som feta, lite gulbrunaktiga fjäll och kan likna mjäll. Det är ofarligt och går bort av sig själv, men det kan ta tid, vanligen ett till två år.

Gör så här för att få bort lindrigare skorv

 1. Smörj in barnets hårbotten med babyolja
 2. Låt oljan sitta kvar några timmar eller över natten.
 3. På morgonen tvättar du barnets hår.
 4. Gnugga sedan bort skorven med till exempel en handduk.
 5. Om besvären är svårare, kontakta barnavårdscentralen för bedömning. På Kronans Apotek finns också receptfria salvor som kan hjälpa.

Torr hud eller eksem

Vissa barn har lättare än andra att få torra, kliande och ibland röda fläckar på huden. På bebisar visar det sig ofta på kinderna och på lite större barn i knäveck och armveck, men de kan finnas på i stort sett hela kroppen. Dessa eksem beror sällan på allergi utan det är ofta en ärftlig hudåkomma. Man brukar säga att man har atopiska eksem eller böjveckseksem. Om man är atopiker så har huden för lite fett och fukt och behöver smörjas ofta och mycket.

Tips om dina barn har böjveckseksem

En torr hud ska inte bada oftare än 1-2 gånger i veckan
Undvik all sorts tvål, det torkar ut huden ännu mer
Tvätta med duscholja eller babyolja
Smörj huden med en parfymfri mjukgörande kräm
Smörj ofta med mjukgörande kräm
Sommartid brukar det vara lätt att hålla huden mjuk men på vintern när det är kallt ute och luften både inom- och utomhus är mycket torrare, är det en utmaning. Nyckeln är att smörja, smörja och åter smörja. Ju oftare och mer desto bättre. Det går åt mycket kräm och det kan upplevas bökigt med oförstående barn. Men försök göra det till en mysig stund tillsammans på morgonen och på kvällen så att insmörjningen blir en skön rutin. Ett tips är att skicka med en smidig tub mjukgörande kräm till förskolan och lär barnet att själv smörja mun och händer efter tvätt om det skulle behövas. Undvik att smörja dina barn precis innan läggdags då nysmord hud kan pirra och klia.

Behandla eksemen

När huden mår bra, det vill säga har sin normala färg och är torr – smörj med mjukgörande kräm. När huden kliar och är röd behövs ofta även en kortisonkräm morgon och kväll för att hjälpa till att dämpa inflammationen. Besvären brukar då förvinna på någon vecka. Läs alltid bruksanvisningen noga när du använder kortisonkräm. Det är också viktigt att komma ihåg att inte smörja in huden med vanlig mjukgörande kräm precis innan kortisonkrämen eftersom kortisonet då har svårare att tas upp av huden. Använd inte kortisonkräm till barn under 2 år utan läkares rekommendation.

Senast uppdaterad 2019-08-12