Tillbaka till Barn och föräldrar

Torr hud, eksem och nare

Vissa barn har lättare än andra att få torra, kliande och ibland röda fläckar på huden. På bebisar visar det sig ofta på kinderna och på lite större barn i knäveck och armveck, men de kan finnas på i stort sett hela kroppen. Här går vi igenom hur man lindrar och förebygger nare, torr hud och eksem.

Olika typer av torr hud

Man brukar säga att man har atopiska eksem eller böjveckseksem. Dessa eksem beror sällan på allergi utan det är ofta en ärftlig hudåkomma. Om man är atopiker så har huden för lite fett och fukt och behöver smörjas ofta och mycket.

Nare och irriterad vinterhud

Många föräldrar kan skriva under på att med vintern så kommer röd, irriterad och narig hud runt barnamunnar som ett brev på posten. Besvären blir värre av att barn ofta slickar sig runt munnen, och om hudproblemen inte behandlas så kan bakterier ta sig in genom sprickor i huden och leda till kliande eksem.

1000x1000 Två barn leker i snön.

Vad kan jag göra själv?

Genom att hålla barnets ansikte så rent och torrt från saliv och rinnande snor som möjligt så förebygger du problemen. Det är också viktigt att smörja med skyddande och mjukgörande krämer flera gånger dagligen för att lindra och motverka irritation. Rådgör gärna med oss så hjälper vi dig att hitta rätt produkt.

Senast uppdaterad 2020-12-10