Torr hud, eksem och nare

Vissa barn har lättare än andra att få torra, kliande och ibland röda fläckar på huden. På bebisar visar det sig ofta på kinderna och på lite större barn i knäveck och armveck, men de kan finnas på i stort sett hela kroppen. Här går vi igenom hur man lindrar och förebygger nare, torr hud och eksem.

Olika typer av torr hud

Man brukar säga att man har atopiska eksem eller böjveckseksem. Dessa eksem beror sällan på allergi utan det är ofta en ärftlig hudåkomma. Om man är atopiker så har huden för lite fett och fukt och behöver smörjas ofta och mycket.

Nare och irriterad vinterhud

Många föräldrar kan skriva under på att med vintern så kommer röd, irriterad och narig hud runt barnamunnar som ett brev på posten. Besvären blir värre av att barn ofta slickar sig runt munnen, och om hudproblemen inte behandlas så kan bakterier ta sig in genom sprickor i huden och leda till kliande eksem. Genom att hålla barnets ansikte så rent och torrt från saliv och rinnande snor som möjligt så förebygger du problemen. Det är också viktigt att smörja med skyddande och mjukgörande krämer flera gånger dagligen för att lindra och motverka irritation. Rådgör gärna med oss så hjälper vi dig att hitta rätt produkt.

Torr hud, eksem och nare 767x767

Tänk på att använda milda produkter

Undvik att använda starka rengöringsmedel, tvålar och sköljmedel. En irriterad hud är ofta extra känslig och behöver skydd mot yttre miljöfaktorer i form av mjuka kläder i skonsamma material och en lugnande och intensivt återfuktande bodylotion som stärker hudens barriär.

Eucerin Anti-Itchspray

Med torr hud kan det lätt börja klia på kroppen. Lindra klådan med svalkande och lugnande AtoControl Anti-Itch Spray, den gör att den kliande känslan försvinner på bara 60 sekunder och har effekt upp till sex timmar.

Tips om dina barn har böjveckseksem

  • En torr hud ska inte bada oftare än 1-2 gånger i veckan
  • Undvik all sorts tvål, det torkar ut huden ännu mer
  • Tvätta med duscholja eller babyolja
  • Smörj huden med en parfymfri mjukgörande kräm
  • Smörj ofta med mjukgörande kräm

På sommaren brukar det vara lätt att hålla huden mjuk men på vintern när det är kallt ute och luften både inom- och utomhus är mycket torrare, är det en utmaning. Nyckeln är att smörja, smörja och åter smörja. Ju oftare och mer desto bättre. Det går åt mycket kräm och det kan upplevas bökigt med oförstående barn. Men försök göra det till en mysig stund tillsammans på morgonen och på kvällen så att insmörjningen blir en skön rutin. Ett tips är att skicka med en smidig tub mjukgörande kräm till förskolan och lär barnet att själv smörja mun och händer efter tvätt om det skulle behövas. Undvik att smörja dina barn precis innan läggdags då nysmord hud kan pirra och klia.

Behandla eksemen

När huden mår bra, det vill säga har sin normala färg och är torr – smörj med mjukgörande kräm. När huden kliar och är röd behövs ofta även en kortisonkräm morgon och kväll för att hjälpa till att dämpa inflammationen. Besvären brukar då förvinna på någon vecka. Läs alltid bruksanvisningen noga när du använder kortisonkräm. Det är också viktigt att komma ihåg att inte smörja in huden med vanlig mjukgörande kräm precis innan kortisonkrämen eftersom kortisonet då har svårare att tas upp av huden. Använd inte kortisonkräm till barn under 2 år utan läkares rekommendation.

Senast uppdaterad 2020-12-10