Det är vanligt att nyfödda barn får mycket torr hud. Bebishud som är fnasig och som fjällar behöver egentligen ingen särskild behandling utan mycket handlar om att skydda huden från sådant som kan irritera. Undvik tvål, parfym och andra kemikalier. Tänk även på vad du som bär barnet har på dig. Om du använder starkt doftande produkter såsom tvättmedel eller parfym så irriterar även detta ömtålig bebishud.
Det är väldigt vanligt att bebisens hud blir irriterad och röd i fuktiga veck, till exempel under armarna, i halsvecken under hakan eller bakom öronen. Det är då viktigt att lufta huden så mycket som möjligt och hålla den ren och torr. Tvätta inte irriterad hud för ofta. En bebis behöver inte bada mer än någon gång i veckan. Droppa gärna babyolja i badvattnet eller smörj in huden med lite olja direkt efter badet då huden fortfarande är fuktig.
Spädbarn kissar och bajsar ofta vilket resulterar i många blöjbyten. Även om du som förälder försöker vara noggrann är det lätt att huden under blöjan blir röd och irriterad och det uppstår blöjutslag som ibland kan bli som små sår.
Smörj med en skyddande kräm vid första tecknen på röd rumpa.
Ofta börjar utslagen runt ändtarmsöppningen. Smörj med en skyddande kräm som innehåller zink. Det bildar en skyddande hinna som förhindrar att det blir värre nästa gång och zink påskyndar läkningen. Det kan behövas svampmedel eller en mild kortisonsalva för att behandla utslagen. Fråga gärna barnavårdscentralen eller prata med en farmaceut.
En röd rumpa kan också bero på en svampinfektion. Då brukar det klia och huden blir röd och glansig. Om du inte får bukt med problemet eller om utslagen börjar se infekterade ut, eller om du misstänker svampinfektion bör du kontakta barnavårdscentralen för en bedömning.
Många nyfödda har skorv, eller mjölkskorv som det också kallas, i hårbotten eller ögonbrynen. Skorven ser ut som feta, lite gulbrunaktiga fjäll och kan likna mjäll. Det är ofarligt och går bort av sig själv, men det kan ta tid, vanligen ett till två år.