Hudvård för bebis

Kroppens största organ skyddar oss mot virus och bakterier samt reglerar värme- och fuktbalans. Huden på bebisar är mycket tunnare än på en vuxen och därför också mycket känsligare. Som förälder kan du hjälpa dina barn att hålla huden i fin form från allra första stund.

Torr och fnasig hud

Det är vanligt att nyfödda barn får mycket torr hud. Bebishud som är fnasig och som fjällar behöver egentligen ingen särskild behandling utan mycket handlar om att skydda huden från sådant som kan irritera. Undvik tvål, parfym och andra kemikalier. Tänk även på vad du som bär barnet har på dig. Om du använder starkt doftande produkter såsom tvättmedel eller parfym så irriterar även detta ömtålig bebishud.

Irriterade hudveck

Det är väldigt vanligt att bebisens hud blir irriterad och röd i fuktiga veck, till exempel under armarna, i halsvecken under hakan eller bakom öronen. Det är då viktigt att lufta huden så mycket som möjligt och hålla den ren och torr. Tvätta inte irriterad hud för ofta. En bebis behöver inte bada mer än någon gång i veckan. Droppa gärna babyolja i badvattnet eller smörj in huden med lite olja direkt efter badet då huden fortfarande är fuktig.

Barn och kvinna som skrattar

Röd rumpa på bebisen

Spädbarn kissar och bajsar ofta vilket resulterar i många blöjbyten. Även om du som förälder försöker vara noggrann är det lätt att huden under blöjan blir röd och irriterad och det uppstår blöjutslag som ibland kan bli som små sår.

 • Se till att byta blöja ofta och lufta så mycket det går.
 • Låt gärna bebisen vara blöjfri när du kan.
 • Tvätta den irriterade huden med babyolja istället för med vatten.
 • Lufttorka eller klapptorka försiktigt efter tvätt.
 • Se till att bebisens hud är helt torr innan du tar på en ny blöja.
 • Smörj med en skyddande kräm vid första tecknen på röd rumpa.

Skyddande kräm med zink

Ofta börjar utslagen runt ändtarmsöppningen. Smörj med en skyddande kräm som innehåller zink. Det bildar en skyddande hinna som förhindrar att det blir värre nästa gång och zink påskyndar läkningen. Det kan behövas svampmedel eller en mild kortisonsalva för att behandla utslagen. Fråga gärna barnavårdscentralen eller prata med en farmaceut.

Rodnad kan bero på svampinfektion

En röd rumpa kan också bero på en svampinfektion. Då brukar det klia och huden blir röd och glansig. Om du inte får bukt med problemet eller om utslagen börjar se infekterade ut, eller om du misstänker svampinfektion bör du kontakta barnavårdscentralen för en bedömning.

Skorv

Många nyfödda har skorv, eller mjölkskorv som det också kallas, i hårbotten eller ögonbrynen. Skorven ser ut som feta, lite gulbrunaktiga fjäll och kan likna mjäll. Det är ofarligt och går bort av sig själv, men det kan ta tid, vanligen ett till två år.

Gör så här för att få bort lindrigare skorv

 1. Smörj in barnets hårbotten med babyolja
 2. Låt oljan sitta kvar några timmar eller över natten.
 3. På morgonen tvättar du barnets hår.
 4. Gnugga sedan bort skorven med till exempel en handduk.
 5. Om besvären är svårare, kontakta barnavårdscentralen för bedömning. På Kronans Apotek finns också receptfria salvor som kan hjälpa.
Senast granskad 2021-06-08