Tillbaka till Barn och föräldrar

Hudvård för bebis

Kroppens största organ skyddar oss mot virus och bakterier samt reglerar värme- och fuktbalans. Huden på bebisar är mycket tunnare än på en vuxen och därför också mycket känsligare. Som förälder kan du hjälpa dina barn att hålla huden i fin form från allra första stund.

Torr och fnasig hud

Det är vanligt att nyfödda barn får mycket torr hud. Bebishud som är fnasig och som fjällar behöver egentligen ingen särskild behandling utan mycket handlar om att skydda huden från sådant som kan irritera. Undvik tvål, parfym och andra kemikalier.

Undvik starka produkter

Tänk även på vad du som bär barnet har på dig. Om du använder starkt doftande produkter såsom tvättmedel eller parfym så irriterar även detta ömtålig bebishud.

1000x1000 Barn i snö. Foto.

Irriterade hudveck

Det är väldigt vanligt att bebisens hud blir irriterad och röd i fuktiga veck, till exempel under armarna, i halsvecken under hakan eller bakom öronen. Det är då viktigt att lufta huden så mycket som möjligt och hålla den ren och torr. Tvätta inte irriterad hud för ofta. En bebis behöver inte bada mer än någon gång i veckan. Droppa gärna babyolja i badvattnet eller smörj in huden med lite olja direkt efter badet då huden fortfarande är fuktig.

Senast granskad 2021-06-08