Tillbaka till Allergi och luftvägar

Pälsdjursallergi - fakta och tips

Pälsdjursallergi betyder att du är allergisk mot ämnen som finns i djurens päls, urin, talgkörtlar eller saliv. Symtomen varierar mellan allt från att det kliar i halsen och nässelutslag, till svullna eller röda ögon, nästäppa, nysningar eller rinnande näsa. De flesta utvecklar allergierna som barn och de kan avta med åren, men även vuxna kan drabbas.

Symtom på pälsdjursallergi

Några av de vanligaste symtomen är att:

  • Du har rinnande näsa
  • Dina ögon kliar och är röda
  • Du nyser och blir täppt i näsan

Personer med pälsdjursallergi har en större risk att utveckla astma och luftvägsproblem. Med det följer de vanliga astmasymtomen så som andningssvårigheter, hosta och slembildning. Det är viktigt att behandla alla symtomen för att få bra lindring. En del kan även få myggbettsliknande utslag som kliar när de klappar djur.

En katt ligger på en filt. Foto.

Vad kan jag själv göra åt det?

Har du lindriga besvär finns det receptfria antihistamintabletter och kortisonnässpray som kan hjälpa tillfälligt. Även ögondroppar kan lindra besvären - kom ihåg att läsa noga på bipacksedeln om du använder kontaktlinser. Begränsa själva kontakten med djur i den mån du kan. Har du svåra besvär finns det även receptbelagda läkemedel som hjälper, prata med din läkare så hjälper de dig.

  • Tips och råd banner, Ladda ner doktor.se
Senast granskad 2024-02-12