Pälsdjursallergi

Pälsdjursallergi betyder att du är allergisk mot ämnen som finns i djurens päls, urin, talgkörtlar eller saliv. Symtomen kan variera. Du kan drabbas av allt från att det kliar i halsen, röda nässelutslag, till svullna eller röda ögon, nästäppa, nysningar eller rinnande näsa. De flesta utvecklar allergierna som barn och de kan avta med åren, men även vuxna kan drabbas.

Symtom på pälsdjursallergi

Några av de vanligaste symtomen är att:

  • Du har rinnande näsa
  • Dina ögon kliar och är röda
  • Du nyser och blir täppt i näsan

Personer med pälsdjursallergi har en större risk att utveckla astma och luftvägsproblem. Med det följer de vanliga astmasymtomen så som andningssvårigheter, hosta och slembildning. Det är viktigt att behandla alla symtomen för att få bra lindring.

En del kan även få myggbetsliknande utslag som kliar när de klappar djur.

En katt ligger på en filt. Foto.

Vad kan jag själv göra åt det?

Har du lindriga besvär finns det receptfria antihistamintabletter och kortisonnässpray som kan hjälpa tillfälligt. Även ögondroppar kan lindra besvären - men läs noga på bipacksedeln om du använder kontaktlinser. Begränsa själva kontakten med djur i den mån du kan. Det finns även receptbelagda läkemedel som hjälper, prata med din läkare så hjälper de dig.

Om du har mycket besvär

Ta din medicin innan kontakt med pälsdjur

De flesta pälsdjursallergiker upplever att de mår bättre om de tar antihistaminmedicin några timmar innan de till exempel ska få gäster som har med sig pälsdjur.

Personer som har astma på grund av sin pälsdjursallergi kan även behöva andas in extra kortison innan de umgås med pälsdjur. Prata gärna med din läkare för råd.

Allergivaccination

Om du har väldigt mycket besvär av din allergi trots medicinen kan du få en så kallad allergivaccination. Då får du en spruta en gång i veckan under cirka sju veckors tid och därefter en spruta var åttonde vecka. Den totala behandlingen pågår under cirka fyra år och brukar ha goda effekter på besvären.

Att tänka på

Pälsdjursägare kan sprida pälsdjursallergen

Även om du själv inte har pälsdjur kan du på flera sätt komma i kontakt med pälsdjursallergen. Hund- och kattägare kan sprida pälsdjursallergen på grund av att de allergiframkallande ämnena lätt fastnar i kläder.

Graviditet och amning

Ögondroppar, kortisonnässprej och vissa antihistamintabletter kan i regel användas även om du är gravid eller ammar. Om du är osäker bör du prata med en av våra farmaceuter eller din läkare.

Senast granskad 2019-08-09