Är du allergisk mot julen?

Julen är högtiden som får många ögon att tindra – eller rinna. Det finns nämligen mycket som kan orsaka allergiska besvär och trötthet på julen. Huvudvärk, rinnande ögon och droppande näsa kan bero på granen.

Allergisk mot gran

Så snart du tar in granen i värmen och den börjar torka frigörs ämnen som kan reta en allergiker. Den allergiska reaktionen kan bero på så kallade terpener, som är naturliga doftämnen i granen, men också på utomhusmögel som frodas i granen. Det kan vara värt att prova en annan sort, till exempel en Kungsgran. Men det bästa rådet är ändå att undvika granar helt om du känner besvär. Tänk också på att trötthet är ett vanligt symtom vid allergi, det behöver inte vara för mycket mat eller stress. Den kan orsakas av julblommor eller av granen.

En glad person bakar pepparkakor. Foto.

Allergi mot hyacint och andra julblommor

Julblommor som amaryllis, julstjärna och hyacint är också besvärliga för många allergiker, särskilt hyacinten med sin starka doft. Men det finns också många blommor med julkänsla som tolereras bra av allergiker. Om du känner av allergiska problem kanske några av dessa blommor är bättre alternativ?

  • Julbloss
  • Calandiva
  • Papegojstjärt
  • Juvelblomma
  • Rosenkalla
  • Tuvvaktelbär

Förberedelser för dig som allergiker

Något som tillhör julen är att få hälsa på alla gamla vänner och släktingar som man inte ser så ofta. Men att be dem kasta ut granen eller hyacinterna inför besöket kan kännas lite trist. Som tur är går det bra för många allergiker ändå – om det bara rör sig om ett kortare besök. Ett bra sätt att förbereda sig är att ta sin allergimedicin i god tid. Hos Kronans Apotek finns du flera alternativ oavsett om det är ögon, näsa eller annat område som drabbas av allergin. Prata gärna med oss om du behöver råd!

Senast granskad 2019-12-06