Köpgräns på receptvaror

Sedan corona-pandemins start finns det en köpgräns på receptvaror. Den innebär att du bara kan hämta ut medicin för upp till tre månaders förbrukning. Du kan hämta ut nästa omgång efter att du har använt två tredjedelar.

Vad innebär köpgränsen?

Läkemedelsverkets restriktion innebär en köpgräns där du kan hämta ut medicin och andra varor på recept för som mest tre månaders förbrukning (90 dagar). Förbrukningen beräknas utifrån din dosering. Nästa gång du kan hämta ut på receptet igen är när två tredjedelar av receptet har använts. Om du har hämtat ut för tre månader betyder det alltså att du kan hämta ut igen efter att två månader har gått.

Säkrar att alla får sin medicin

Restriktionen utfördes av Läkemedelsverket i samband med corona-pandemin, för att förbättra möjligheten för alla att få sin medicin när många vill handla samtidigt. Det gäller hos alla apotek i Sverige och det gäller oavsett om du väljer att köpa varorna utan förmån eller om du skulle ha dubbla recept.

Krångligt?

Vi förstår att det här är mycket information att hålla reda på, så tveka inte att höra av dig till oss om du har några frågor!