Hög belastning men ingen brist på läkemedel i Sverige

Vi har just nu en ovanligt stor belastning, både i våra apotek och på vår e-handel. Det innebär att vi har behövt införa vissa köpgränser och att vi prioriterar alla läkemedelsleveranser i första hand.

Ingen brist på läkemedel

Det finns just nu ingen brist på läkemedel i Sverige med anledning av coronaviruset. Däremot har den stora efterfrågan gjort att vi har längre leveranstider än vanligt och att det tar längre tid att fylla på vårt lager. Om du ser att många läkemedel är slut på apoteken eller på vår hemsida så beror det på att vi har svårt att hinna med att fylla på och inte på att det finns en brist. Läs mer hos apoteksföreningen.

Köpgränser för receptfria läkemedel

För att alla våra kunder ska kunna köpa de läkemedel de behöver har vi infört köpgränser på receptfria läkemedel. Läkemedel med paracetamol, som Alvedon och Panodil, har en begränsning till max tre förpackningar. Vi ber dig respektera dessa köpgränser av omtanke för andra.

Köpgränser för receptvaror

Just nu kan du bara hämta ut medicin och andra receptvaror för upp till tre månaders förbrukning. Det är ett beslut från regeringen som gäller både hos oss och andra apotek. På så sätt räcker medicinen till alla som behöver. Köpgränsen gäller i alla omständigheter, även om du vill betala för hela kostnaden utan hjälp av förmån. Tidigare har det nämligen varit så att förmånen bara täcker en viss tidsperiod i taget, men man har kunnat hämta ut mer om man väljer att inte använda förmånen. Den möjligheten finns alltså inte längre. Om det finns särskilda omständigheter för dig som gör att beslutet orsakar problem för din hälsa ber vi dig att kontakta oss.

Vi prioriterar alltid leveranser av läkemedel

Vår viktigaste uppgift som apotek är att se till att våra kunder får sina läkemedel. Därför har vi ett extra fokus på att få ut dessa beställningar. Vi är extra måna om leveranser som innehåller receptbelagda läkemedel eftersom de för många personer är livsavgörande.

Hjälp en anhörig att hämta ut sin medicin

En del personer kan behöva hjälp med att hämta ut sina läkemedel. För att hjälpa en anhörig att hämta ut sin medicin behöver du en fullmakt. Genom att logga in på kronansapotek.se kan du ge en fullmakt till någon annan för att hämta ut dina läkemedel.

Logga in på Hämta ut recept. Navigera till “Registrera fullmakt” i menyn när du är inloggad.⁠