Munskydd och andningsskydd

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du använder munskydd i sammanhang där det finns ökad risk för smitta och där det är svårt att hålla avstånd, som till exempel i kollektivtrafiken under tider då det åker mycket folk. När du väljer munskydd är kvaliteten viktig och därför säljer vi bara munskydd med CE-certifiering hos Kronans Apotek. Här ser du vilka vi har i lager just nu.

Läs mer

Skyddar munskydd mot virus?

Att använda munskydd vid tillfällen där det är svårt att hålla avstånd är en del av Folkhälsomyndighetens riktlinjer för att begränsa smittan av covid-19. Munskydd av bra kvalitet fångar mikroorganismer i utandningsluften från användaren och skyddar på så sätt omgivningen från smitta om du skulle vara sjuk utan att veta om det. De skyddar däremot inte dig som bär munskyddet. Tänk på att du kan smitta innan du har börjat visa symtom och att vissa inte får några symtom alls från covid-19. Det är därför det är bra att bära munskydd och framförallt hålla avstånd till andra även om du är symtomfri.

Vad är skillnaden mellan munskydd och andningsskydd?

Vanliga engångsmunskydd skyddar inte användaren mot smitta men det finns särskilda andningsskydd med inbyggda filter som vid korrekt användning ger skydd mot virus. Dessa används vanligtvis inom sjukvården.

Bra att tänka på när du ska köpa munskydd eller andningsskydd

När du köper munskydd eller andningsskydd är kvaliteten viktig. På Kronans Apotek kan du därför köpa bara godkända munskydd med CE-certifiering. De andningsskydd vi säljer har de europeiska skyddsklasserna FFP1, FFP2 och FFP3. WHO rekommenderar att du vid användning av andningsskydd, använder antingen FFP2- eller FFP3-klassade skydd. FFP2 kan jämföras med den kinesiska skyddsklassen KN95 och den amerikanska skyddsklassen N95

Såhär använder du munskydd

  • Tänk på att alltid ha tvättat händerna eller använt handsprit innan och efter du tar i munskyddet
  • Se till så att det sitter på rätt håll och att näsbygeln sitter fastklämd
  • Både munnen, näsan och hakan ska vara täckt av munskyddet
  • Släng munskyddet efter att du använt det, det ska inte återanvändas Här kan du läsa mer om hur du använder munskydd.

Följ de övriga riktlinjerna även om du använder munskydd

Munskydd ska alltid ses som ett komplement till de rekommendationer som finns kring covid-19. Det är viktigt att veta att munskydd inte skyddar dig från att bli smittad av virus. Det mest effektiva sättet för att minska risken att bli smittad är handhygien. Munskydd är bra som ett skydd mot andra ifall att du själv skulle bära på viruset och inte veta om det. Här kan du läsa mer om att minska smittspridning.

Filtrera produkter

Visar 11 produkter

Visar 11 av 11