Munskydd och andningsskydd

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du använder munskydd i sammanhang där det finns ökad risk för smitta och där det är svårt att hålla avstånd, som till exempel i kollektivtrafiken. När du väljer munskydd är kvaliteten viktig och därför kan du bara köpa munskydd med CE-certifiering hos Kronans Apotek. Här ser du vilka vi har i lager just nu.

Skyddar munskydd mot virus?

Att använda munskydd vid tillfällen där det är svårt att hålla avstånd är en del av Folkhälsomyndighetens riktlinjer för att begränsa smittan av COVID-19. Munskydd av bra kvalitet fångar mikroorganismer i utandningsluften från användaren och skyddar på så sätt omgivningen från smitta om du skulle vara sjuk utan att veta om det. De skyddar däremot inte dig som bär munskyddet. Tänk på att du kan smitta innan du har börjat visa symtom och att vissa inte får några symtom alls från COVID-19. Det är därför det är bra att bära munskydd och framförallt hålla avstånd till andra även om du är symtomfri.

Andningsskydd och munskydd med filter

Vanliga engångsmunskydd skyddar inte användaren mot smitta men det finns särskilda andningsskydd med inbyggda filter som vid korrekt användning ger skydd mot virus. Dessa används vanligtvis inom sjukvården. Andningsskydd finns i de europeiska skyddsklasserna FFP1, FFP2 och FFP3. WHO rekommenderar att du vid användning av andningsskydd, använder antingen FFP2- eller FFP3-klassade skydd. FFP2 kan jämföras med den kinesiska skyddsklassen KN95 och den amerikanska skyddsklassen N95.

Använd munskydd på rätt sätt

Det är viktigt du använder munskydd på rätt sätt och att du byter ut det tillräckligt ofta under dagen. Här kan du läsa mer om hur du använder munskydd.

Filtrera efter:

Filtrera

Sortering

Visar 13 produkter