Så bär du munskydd

Riktlinjer kring hur du ska använda munskydd ser olika ut i olika länder. Enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten i Sverige kan användning av munskydd vara bra i sammanhang där det finns ökad smittorisk och det är svårt att hålla avstånd.

Använd munskydd på rätt sätt

På Kronans Apotek kan du köpa olika typer av CE-certifierade munskydd. Om du använder munskydd är det viktigt att du gör det på rätt sätt. Kom ihåg att rekommendationerna kring covid-19 om att stanna hemma vid symtom, hålla avstånd och att tvätta händerna regelbundet fortfarande gäller och har inte ändrats. Tänk på att:

  • Tvätta alltid händerna, eller använd handsprit, innan och efter du tar i munskyddet
  • Se till så att munskyddet är helt och inte har några skador
  • Använd snörena när du sätter på och tar av det
  • Täck både näsan, munnen och hakan med skyddet
  • Kläm åt näsbygeln
  • Pressa skyddet mot näsan och placera skyddets nedre kant under hakan och se till att det inte finns några glipor.
  • Rör inte munskyddet när du har det på
  • Ta inte av det när du exempelvis ska prata
  • Återanvänd inte engångsmunskydd. Släng det efter användning

Se alla våra munskydd

Användning av visir

Ett alternativ till engångsmunskydd är visir. Det skyddar också mot droppsmitta och är återanvändningsbart om man desinfekterar det. Visir sitter bekvämt mot ansiktet med hjälp av en mjuk skumplast mot pannan. Man kan även justera hur hårt det sitter med ett elastiskt resårband. Då glaset på visir är transparent påverkas inte din sikt.

mVisor Skyddsvisir

mShields återanvändningsbara skyddsvisir ger ett heltäckande skydd för ansiktet vid exponering av hosta och nysningar. Visiret är lättviktigt och formsprutat i ämnet polykarbonat som är hållbart, stänk- och stöttåligt.

Munskydd i kollektivtrafiken

Vuxna ska från och med den 7 januari bära munskydd i kollektivtrafiken för att minska smittspridningen. Detta är efter nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Det gäller främst i rusningstrafik, vilket är klockan 07-09 och klockan 16-18 helgfria vardagar. Men det kan även vara många som reser vid andra klockslag, så det är bra att alltid ha ett munskydd med sig som du kan använda om du behöver det. Här kan du köpa olika typer av munskydd.

Munskydd skyddar inte bäraren mot virus

Munskydd ska alltid ses som ett komplement till de övriga riktlinjerna kring covid-19 för att minska smittspridning. Munskydd skyddar inte den som bär det mot smitta. Handtvätt och god handhygien är i regel det mest effektiva sättet att undvika att smittas av virus. Vissa sorters munskydd som används på rätt sätt kan däremot vara effektivt för att undvika att smitta andra, om man själv skulle bära på viruset. Det finns vissa ansiktsmasker och andningsskydd som används som skydd mot virus inom sjukvården. De skiljer sig mot vanliga munskydd genom att de har inbyggda filter och måste användas på ett visst sätt. Här kan du läsa mer om vad du kan göra för att minska smittspridning.

Här kan du köpa munskydd och andra produkter för att minska smittspridning:

Senast granskad 2021-03-02