Rådgivning om tandvärk

Den vanligaste orsaken till tandvärk är att tandnerven har blivit inflammerad eller infekterad på grund av till exempel hål i tänderna, djupa lagningar, blottade tandhalsar eller sprickor i tänderna. Det finns även vissa sjukdomar som kan förväxlas med tandvärk. Här kan du läsa om symtom och hur du kan lindra besvären.

Symtom vid tandvärk

Beroende på vad det är som orsakar tandvärken kan smärtan variera från person till person. Det är även vanligt att smärtan kommer och går. Vanliga symtom är:

  • Ilningar i tänderna
  • Huggande smärta in tänderna
  • Svårt att sova
  • Svårt att äta
  • Trötthet
  • Svårt att borsta tänderna

Sjukdomar som påminner om tandvärk

Ibland kan vissa sjukdomar orsaka värk i ansiktet. Det är lätt att det förväxlas med att man har ont i tänderna. Bihåleinflammation, käkledsinflammation och nervsmärtor är exempel.

En person håller sig om käken. Foto.

Hur förebygger och lindrar jag tandvärk?

Det bästa sättet att förebygga tandvärk är att ta hand om sina tänder. Att borsta tänderna regelbundet, använda mellanrumsrengöring och äta mat som är bra för tänderna är en bra grund. Mer om hur du håller en bra munhygien. Det är även viktigt att regelbundet besöka sin tandläkare. Om du upplever smärta kan det lindras med olika typer av receptfria värktabletter.

När ska jag söka vård?

Om du lider av något tillstånd som kan förvärras av en infektion samtidigt som du har tandvärk, behöver du kontakta en vårdcentral. Läkaren kan vid behov sätta in behandling med antibiotika.

Visdomständer som ger tandvärk

Visdomständerna inflammeras lätt och kan ofta ge tandvärk. De kan även ge feber, ge dig svårt att gapa och svullet tandkött. Om du upplever mycket problem med dina visdomständer behöver du kontakta din tandläkare.

Senast granskad 2021-06-24