Tillbaka till Värk

Fakta om nackvärk och ryggvärk

Det är vanligt att ha ont i nacken och ryggen. I de flesta fall går värken över av sig själv efter lite tid. Här förklarar vi vad värken kan bero på och vad du kan göra åt den.

Varför får man ont i ryggen eller nacken?

Det finns många saker som kan leda till ont i ryggen eller nacken och många gånger är det svårt att veta exakt varför man får smärtan. Dålig arbetsmiljö med monotona arbetsställningar ökar risken men stress och muskelspänningar är också vanliga orsaker. I vissa fall kan det bero på artros, nerver i kläm eller sjukdom. Det kan även vara en skada som till exempel ryggskott.

Nackspärr

Att få nackspärr kan till exempel komma av att du sovit konstigt eller gjort en hastig rörelse med nacken. Ibland finns det ingen tydlig orsak. När du har nackspärr är du stel och det gör ont i nackmusklerna. Om besvären inte går över efter två veckor behöver du kontakta en vårdcentral. Samma sak gäller om din arm eller hand domnar av i samband med att du har ont i nacken.

1000x1000 kvinna ute leende

Minska risken för rygg och nackvärk

Har du återkommande mindre besvär och vill förebygga dessa finns det mycket du kan göra själv. Här är några saker som är bra att tänka på för att förebygga rygg- och nacksmärta:

Fysisk aktivitet

Genom att röra på dig minskar du risken för att få ont i nacke och rygg. Försök därför att röra på dig mer i vardagen och undvika att sitta still för länge. Du kan till exempel ta trapporna istället för hissen, ta en rask promenad eller cykla till jobbet. Om du inte redan tränar är det bra om du lägger in någon aktivitet i veckan där du kommer upp i puls lite mer. Styrketräning är bra för att stärka musklerna vilket kan motverka rygg- och nackvärk.

Undvik monotona arbetspositioner

Om du har ett stillasittande jobb är det bra om du varierar sittandet med att emellanåt stå upp när du jobbar. Tänk också på att ta pauser och röra på dig med jämna mellanrum.

Försök att stressa mindre

Att stressa mindre är lättare sagt än gjort. Men det är viktigt för ditt välmående och för att minska risken för värk.

Hur kan jag lindra värken?

Värme

Om du har ont i musklerna kan värme vara skönt. Du kan till exempel använda dig av en vetekudde eller en nackkrage.

  • 1780x320 Desktop Fråga farmaceuten 2
Senast granskad 2024-02-08