Känner du dig trött hela tiden?

Trötthet är en av de absolut vanligaste åkommorna som patienter tar upp med sina läkare. Ofta finns hjälp att få. Ibland behövs läkemedel, men det finns även andra metoder som kan vara värda att prova.

Är du trött eller sömnig?

Det är det första man ska fråga sig. Om du är sömnig blir du oftast tillfälligt väckt av en aktivitet på kort sikt och piggnar till efter att ha sovit. Trötthet kan däremot förvärras av aktivitet och det är inte alltid som sömn och återhämtning hjälper särskilt mycket.

Varför denna trötthet?

Man brukar tala om följande sätt att vara trött på:

1.Sekundär trötthet

Sekundär trötthet är trötthet som beror på någonting bestämt, som någon form av åkomma eller annat medicinskt tillstånd. Tröttheten försvinner oftast tillsammans med det tillstånd som orsakar den.

En man vilar på soffan. Foto.

2. Fysiologisk trötthet

Om man lider av fysiologisk trötthet handlar det om någon form av obalans i livsstilen. Om tröttheten har såna orsaker brukar man kunna komma tillrätta med den genom att till exempel äta bättre, röra på sig eller sova mer.

3. Kronisk trötthet

Kronisk trötthetsyndrom är en diagnos som i dagsläget inte går att bota, men det är viktigt med rätt stöd och hjälp för att hitta rätt aktivitetsnivåer och för att kunna må så bra som möjligt trots sin diagnos.

Sömnbrist eller dålig sömnkvalitet

Den vanligaste orsaken till trötthet är trots allt brist på god sömn. Det vill säga att du antingen sover för lite eller att sömnen inte är av rätt kvalitet. Du kanske lägger dig för sent och går upp för tidigt? Du kanske sover oroligt på grund av stress eller oro? Vissa läkemedel och andra vanliga ämnen som alkohol, nikotin och koffein kan störa sömnen så att du inte blir utsövd trots att du sover tillräckligt många timmar. Sömnen kan även bli störd av buller, oljud eller en orolig omgivning. Ens egna eller en partners snarkningar kan störa nattsömnen och även sömnapné (korta andningsuppehåll) är en vanlig orsak till dålig sömnkvalitet.

Mycket stress och negativ stress

Förutom att stress i tillvaron kan störa sömnen gör stress oss också extra trötta och skapar ett ökat sömnbehov. Stress har alltså en dubbel inverkan på vår trötthet – den gör oss tröttare och försämrar vår förmåga till återhämtning. Man brukar skilja mellan positiv stress och negativ stress och framförallt så är det negativ stress som tar mycket energi och gör oss trötta. Men det är viktigt att komma ihåg att vi också blir trötta av positiv stress. Även om vi gör mycket av något som vi gillar behövs det återhämtning efteråt, vilket kräver en viss tid av vila.

Tyngd för bättre sömn

En del upplever att det är lättare att slappna av och komma till ro när de sover eller vilar med ett tyngdtäcke.

Vitaminbrist, järnbrist och andra brister

Med för lite vitaminer fungerar vi inte fullt ut. Trötthet är ett av de symtomen som kan vara ett tecken på att du får i dig för lite av rätt sorts näring. Det kan handla om brist på till exempel järn eller vitamin B, C eller D. Vitaminer och mineraler får vi i oss genom en mångsidig kost. Kosttillskott kan hjälpa i viss utsträckning, men de är inte menade att ersätta en fullvärdig kost. Om du tror att du har brist på någonting är det bra att kontrollera det med en läkare.

Höstdepression

Många människor här på våra nordliga breddgrader känner av det som vi kallar höstdepression – eller ”årstidsbunden nedstämdhet”. När dagarna blir korta och nätterna långa tynger det ner systemet. Vi får mindre tolerans mot påfrestningar, och vi upplever att energidepåerna krymper. Under den här årstiden är det extra viktigt att få del av det ljus som ändå finns dagtid. Försök att komma ut mitt på dagen om du kan. Särskilt på helgen eller när du är ledig kan det vara en extra god idé att ta sig tid för promenader och andra utomhusaktiviteter. Fysisk aktivitet bidrar i sig också till att motverka trötthet. För att motverka bristen på ljus behöver vi även extra mycket sömn.

Sjukdomar som gör dig trött

Trötthet kan även orsakas av en rad olika sjukdomar. När tröttheten är ett symtom är det viktigt att angripa orsaken bakom symtomet. Kontakta vårdcentralen för att utreda och få en korrekt diagnos.

Här är några sjukdomar som har trötthet som symtom, men listan kan göras mycket längre: - Diabetes - Njursvikt - Sköldkörtelrubbning - Kroniskt trötthetssyndrom, ME

Sedan är graviditet är inte en sjukdom, men det tar också mycket på krafterna och orsakar ofta trötthet.

Mediciner som gör dig trött

Trötthet är en vanlig biverkan på flera olika sorters läkemedel. Om du misstänker att din trötthet kan bero på medicin är det bra att prata med en farmaceut hos oss eller med din läkare. Kom ihåg att undvika att köra bil om dina läkemedel gör att du känner dig dåsig.

Senast granskad 2021-08-16