Vad gör jag om jag får skabb?

När man får skabb är det små kvalsterdjur som tar sig in i huden. De gör små gångar och lägger ägg. Det vanligaste symtomet är att det kliar och att man får små sår, ofta på händerna. Sjukdomen behandlas ofta med kräm som man smörjer på huden. Här kan du läsa på vad du behöver tänka på om du blivit smittad.

Symtom och utslag vid skabb

Det är vanligt att du får upp till 10 skabbdjur om du blivit smittad, om du är frisk i övrigt. Äldre personer och personer med nedsatt immunförsvar kan få många fler. Det kallas för krustös skabb. Oftast dröjer det ungefär 5 till 6 veckor efter man blivit smittad tills man får symtom. Vanliga symtom är då:

  • Klåda, speciellt på kvällar och nätter
  • Synliga skabb-gångar
  • Sår och utslag där du kliat mycket

Hur smittar skabb?

Skabb smittar via nära kroppskontakt och smittar även innan du visar symtom. Det kan vara när du exempelvis sitter bredvid eller delar samma säng med någon. Det kan också smitta om du använder samma handduk, kläder eller lakan som någon som har skabb. Det är viktigt att tänka igenom vilka man kan ha smittat, speciellt om man haft närkontakt med äldre personer som kan drabbas hårdare.

skabb-767x767

När ska jag söka vård?

Om du tror att du blivit smittad, behöver du kontakta en vårdcentral. För att fastställa att det är skabb du drabbats av gör de en undersökning på huden. Om de hittar ett skabbdjur, sätter de in behandling.

Hur behandlas skabb?

Skabb behandlas vanligtvis med en kräm som heter Tenutex. Du kan köpa krämen receptfritt på Kronans Apotek. Om ni är flera i hushållet ska alla göra behandlingen samtidigt för att fastställa att ingen fortsätter att sprida smittan vidare. Var noga med att tvätta allt du använt, exempelvis kläder, sängkläder och handdukar i 60 grader efter avslutad behandling.

Behandling med Tenutex

Tenutex är parasitdödande. Krämen ska smörjas in på kroppen och sitta kvar i 24 timmar. Behandlingen ska göras två gånger med en veckas mellanrum. Tänk på att alltid läsa bipacksedeln innan du använder läkemedlet.

Vad gör jag om det fortsätter klia?

Även efter avslutad behandling är det vanligt att det fortsätter klia. Varför det kliar är för att kroppen är känslig mot skabbdjurens avföring, och detta ligger kvar under huden. Om det kliar mycket kan man använda kräm med hydrokortison för att lindra besvären. Om du ska använda hydrokortison på ett barn som är yngre än två år, prata med din läkare eller någon utav våra farmaceuter.

Kräm med hydrokortison

En milt verkande hydrokortisonkräm som har inflammationshämmande och klådstillande effekt. Tänk på att alltid läsa bipacksedeln innan användning.

Senast uppdaterad 2020-10-28