Lindra utslag från brännässla

Under sommaren är det inte ovanligt att bränna sig på brännässlor. Det kan ge mycket sveda och klia rejält - men lindring finns att få. Här ger vi tips på hur du lindrar besvären.

Hur får man utslag från brännässlor?

Brännässlan bränns med små luddiga hår som finns på växten och som kan orsaka nässelutslag på kroppen när du kommer i kontakt med dem. Utslagen blir ofta ljusröda men kan också ha samma färg som huden. De varierar i form från små enstaka utslag till stora områden med utslag. De kan klia och svida rejält men går oftast över av sig själv.

Lindra utslagen från brännässlor

Det finns fler saker du kan göra när du bränt dig på en brännässla för att lindra besvären:

  1. Skölj med kallt vatten över nässelutslagen i några minuter.

  2. Därefter kan du stryka på kylbalsam eller aloe vera över utslagen. Det lindrar svedan och klådan genom att svalka huden.

  1. Smörj på lokalbedövande salva, till exempel Xylocain, över utslagen för att dämpa smärtan. Tänk på att följa bruksanvisningen som följer med förpackningen. Använd inte Xylocain på barn under 18 månader innan du pratat med en läkare.
  1. Du kan även använda receptfri hydrokortisonkräm om det kliar och svider väldigt mycket. Tänk på att följa anvisningarna och att inte behandla barn under två år med hydrokortisonkräm innan du pratat med en läkare.

När behöver jag kontakta sjukvården?

Om du bränt dig på en brännässla går besvären oftast över av sig själv. Om ditt barn har bränt sig och är under två år kan du kontakta en vårdcentral för att få hjälp med att lindra besvären. Om du har frågor kan du kontakta en av våra farmaceuter.

Senast granskad 2020-06-29