Ärr och UV-skador

Ärr och UV-skador betyder att huden blivit skadad och inte återgår till samma egenskaper som förut. Ärr bildas när huden skadats och ”original huden” inte finns kvar, utan kroppen har fått bilda ny hud. Man skulle kunna säga att bristningar är en typ av ärr eftersom huden tänjts ut så pass att den inte har förmågan gå tillbaka till hur den var. Här hittar du rätt kräm mot ärr eller solskadad hud

Hur uppstår UV-skador?

Uv-skador eller solskador uppstår när man bränt sig eller varit för mycket i solen. Den bruna färgen man får är ett skydd, men huden kan vid långvarig exponering även förändras och exempelvis bli tjockare ”läderhud” för att skydda sig mot solens UV-strålar. När man bränt sig är det lätt att få känsligare hud eller pigmentförändringar.

Hur behandlar och skyddar jag min hud?

Vid ärr och bristningar, innan själva ärret bildas är det bra att hålla huden återfuktad. Har du fått ett ärr finns det krämer som kan hjälpa huden att återställa sig. Solskador är ofta permanenta. Har du skadat dig finns det kylbalsam som kan lindra det akuta. Se till att huden är återfuktad för att stimulera bildandet av nya hudceller. Allra bäst är att förebygga solskador och kanske framförallt nya solskador om du redan skadat dig. Välj ett skydd med hög solskyddsfaktor. Och hur fantastisk solen än är, håll dig i skuggan mitt på dagen, så mår huden bäst.