UV-skador, även kallat solskador uppstår när man bränt sig eller varit för mycket i solen. Den bruna färgen man får på huden är ett skydd. Men vid långvarig exponering för solen kan huden förändras och bli tjockare, grövre och tappa fukt. Det kallas för läderhud och blir till för att skydda ännu mer mot solens UV-strålar - och är ett tecken på att huden blivit solskadad.
För att förebygga UV-skador är det viktigt att alltid använda solskyddsfaktor. Välj en solkräm med hög spf. När solen är som starkast, mitt på dagen, är det bäst att hålla sig i skuggan. Här kan du läsa mer om att ta hand om huden i solen.
Ärr bildas när huden skadats och originalhuden inte finns kvar utan kroppen har fått bilda ny hud. Det händer när huden fått en skada som går längre ner än yttersta hudlagret. Ju större skadan är, desto längre tid tar det för huden att läka. Beroende på exempelvis ålder och genetiska faktorer kan ärr se väldigt olika ut från person till person.
När du fått ett ärr är huden känsligare än vid frisk hud. Därför är det extra viktigt att skydda ärret mot solen med hjälp av ett bra solskydd, eller att täcka över det. Tänk på att endast täcka över ärret om huden är intakt. Det hjälper även läkningsprocessen om huden är återfuktad eftersom det stimulerar bildandet av nya hudceller.