Tillbaka till Mens

Så fungerar menskopp

Menskopp är ett mensskydd och kan användas som ett alternativ till binda, trosskydd eller tampong. Istället för att absorbera blodet, som en tampong eller binda, så samlar menskoppen upp blodet. Den är gjord av silikon eller mjukt gummi och kan ofta återanvändas i flera år. Att använda en menskopp är ett miljövänligt och ekonomiskt alternativ till traditionella mensskydd. Här går vi igenom frågor och svar och det du kan behöva veta.

Hur använder jag menskopp?

När du använder en menskopp är det viktigt att placera den rätt för att undvika läckage och obehag. Du använder menskopp genom att vika ihop den och föra in den i slidan likt en tampong. När den har förts in, vecklas den ut automatiskt. Skyddet är format som en liten kopp och samlar ihop blodet samtidigt som den håller tätt.

Placering och hur menskoppen ska sitta

Menskoppen placeras i slidan och ska sitta lågt, nära slidöppningen. Den ska inte kännas när den är korrekt placerad. Om du känner obehag kan det vara ett tecken på att den sitter för högt eller inte har vecklat ut sig ordentligt.

Kvinna sitter lutad mot ett träd. Foto.

Att tänka på när du ska placera menskoppen

Om du använder ett finger för att känna efter, kommer du först att stöta på en trång passage i slidan. Efter denna passage kommer ett större utrymme där menskoppen ska placeras. Livmodertappen, genom vilken mensblodet kommer, sitter ovanför eller i närheten av din fingertopp. Koppen ska placeras precis under livmodertappen och strax ovanför den smala passagen. Det kan hända att piggen under koppen behöver klippas av helt eller delvis för att den inte ska sticka ut ur slidan. För vissa kan koppen hamna långt från livmodertappen, medan den för andra hamnar precis under eller till och med så att livmodertappen kommer in i koppen. Detta beror på hur lång din slida är och vilken storlek på kopp du har valt. Så länge koppen sitter stadigt, inte skaver och inte läcker, så sitter den rätt!

Så här gör du när du ska använda menskopp

  • Tvätta händerna. Börja alltid med att tvätta händerna för att minska risken för att bakterier kommer in i slidan och för att undvika infektioner.
  • Vik menskoppen. Vik menskoppen till en C-form eller på annat sätt som du tycker fungerar bäst.
  • För in koppen. Håll vikningen och för in menskoppen i slidan. Släpp den försiktigt och låt den veckla ut sig.
  • Kontrollera placeringen. Rör fingret runt basen av koppen för att säkerställa att den har vecklat ut sig helt och sitter tätt mot slidväggarna.
  • Rotera vid behov. Om du upplever läckage, kan du försiktigt rotera koppen för att få den på plats ordentligt.
  • Ta ut och töm. För att ta ut koppen, nyp försiktigt om basen för att bryta vakuumet och dra ut den. Töm innehållet i toaletten, skölj koppen och återinsätt. Tänk på att alltid tvätta händerna både när du tar in och ut koppen för att minska risken för att bakterier kommer in i slidan.
Senast granskad 2022-11-25