Tillbaka till Mens

Det här betyder färgen på din mens

Mensen är livmoderns sätt att göra sig av med slemhinnan som förberetts för att välkomna ett befruktat ägg. När befruktning inte inträffar stöter livmodern bort slemhinnan med blod, vilket är menstruationen. Det är vanligt att mensblodets färg, volym och konsistens att variera under mensen.

Lär dig mer om mensens olika färger

Färgen beror på hur lång tid det tar för mensblodet att lämna kroppen. I början och slutet av mensen, när blödningen är mindre omfattande, är det vanligt att blodet får en brunare nyans. Detta beror på att blodet exponeras för luft som gör att blodet oxiderar och skiftar färg från klarrött till brunt. En rikligare blödning medför ett rödare mensblod. Dessutom kan menstruationsblodets utseende påverkas av hormonella förändringar, infektioner eller användandet av hormonbaserade preventivmedel, vilket kan leda till att menstruationsblodet blir ljusare rött eller mörkare brunt. Lär dig mer om mensens olika färger och vad dessa betyder.

Illustration över olika färger på mens med en förklaring

Klarröd mens

Under de första dagarna av mensen är det vanligt att blodet har en klarröd färg, vilket beror på det stadiga flödet av färskt blod. Blödningen är i regel är som kraftigast i början av mensen vilket kan leda till att det bildas blodklumpar. Förekomsten av dessa klumpar sker på grund av att kroppens naturliga förmåga att motverka blodkoagulering inte är tillräcklig, vilket resulterar i att blodet koagulerar. Medan vissa individer upplever en klar till ljusröd menstruationsblödning genomgående, är det vanligt att blodets färgton blir mörkare mot menstruationens slut.

Mörkröd mens

Flera faktorer kan bidra till att menstruationsblodet antar en mörkröd färg. När vi sover minskar kroppens förmåga att låta blodet flöda fritt, vilket leder till att blodet som kvarstår i slidan under natten oxiderar och blir mörkrött vid uppvaknandet. En annan anledning till mörkrött menstruationsblod är att menstruationen närmar sig sitt slut. I denna fas av cykeln avtar blodflödet, vilket ger blodet mer tid att oxidera innan det lämnar kroppen, resulterande i en mörkare nyans.

Senast uppdaterad 2024-04-19