Nedsatt hörsel

Nedsatt hörsel kan bero på flera olika anledningar. Vissa personer föds med nedsatt hörsel och för andra utvecklas det med åren. Man kan även få tillfällig nedsatt hörsel av olika sjukdomar, till exempel öroninflammation. Oavsett orsak finns det ofta hjälp att få.

Olika symtom för olika anledningar

Symtom på hörselnedsättning kan variera. Här går vi igenom några av de olika faktorerna. Vi listar även hjälpmedel som kan underlätta i vardagen och hur man i vissa fall kan förbygga problem. Vanliga symtom för nedsatt hörsel är:

  • Du tycker att andra pratar otydligt och svagt
  • Du har svårt att höra när många pratar samtidigt
  • Du har svårt att höra när din omgivning är bullrig

Ledningshinder

När örats förmåga att leda in ljud från omvärlden inte fungerar som det ska, heter det ledningshinder. Detta kan bero på exempelvis en skada på trumhinnan. Hur mycket nedsatt hörsel detta orsakar varierar, och i många fall går det att behandla. Exempel på ledningshinder är:

  • Vaxpropp
  • Öroninflammation
  • Öronkatarr
öra-767x767

Nedsatt hörsel på grund av ålder

Den vanligaste orsaken till nedsatt hörsel är att man blir äldre. När kroppen och hörselorganen åldras kan det bli svårt att höra ljusa toner och ibland konsonantljud. Detta gör det svårare att uppfatta tal. Många tar hjälp av en hörapparat. På 1177.se kan du läsa mer om att få hörapparat och hjälpmedel.

Starka ljud och tinnitus

Om sinnescellerna i hörselnerven skadas av exempelvis buller eller högt ljud kan man få nedsatt hörsel. Sjukdomen tinnitus orsakas oftast av att man utsatts för hög volym eller bullrigt ljud. Detta är anledningen varför det är väldigt viktigt att skydda sina öron även om du inte har problem med din hörsel. Ett bra sätt att skydda sig i förebyggande syfte är med öronproppar.

Medfödda hörselskador

Att ha en medfödd hörselskada kommer ofta från ärftlighet. Det kan också orsakas av tidiga fosterskador eller komplikationer vid förlossningen.

När behöver jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du:

  • Du får plötsligt svårare att höra med ena örat.
  • Du har fått nedsatt hörsel efter ett slag mot örat, mot huvudet eller efter att du har dykt.
  • Du har fått nedsatt hörsel och samtidigt ont i örat.
  • Du får plötsligt svårare att höra och känner dig yr.

Behandling av hörselnedsättning

Det finns många olika yrkeskategorier som kan hjälpa dig med din hörselnedsättning. Vilken hjälp eller behandling som passar dig bäst är beroende på vad du har för besvär. Läs mer och få rådgivning om nedsatt hörsel på 1177.se.

Senast granskad 2021-08-16