Välj rätt tandborste

Håll munnen ren med en tandborste som passar just din mun bäst. Här hittar du råd om olika tandborstar, vad som är bra att tänka på och vad du kan använda för att komma åt överallt i munnen. Kom ihåg att byta tandborste eller borsthuvuden till eltandborsten minst var tredje månad.

Byt tandborste ofta

Bakterier från munnen samlas gärna i tandborsten och därför är det viktigt att byta tandborste med jämna mellanrum, minst var tredje månad. En bra regel är också att när topparna på tandborsten börjar bli böjda ska du byta på en gång. Topparna är nämligen de som håller rent i alla tändernas skrymslen och vrår.

Mjuk och liten tandborste

Välj en tandborste med mjuk borst som inte skadar tänderna eller tandköttet. Den bör också ha ett tillräckligt litet borsthuvud för att komma åt överallt. Du ska kunna komma åt runt sista kindtänderna längst bak i munnen. Många kan till och med behöva en barntandborste eller en extra vinkelborste för att rengöra de svåraste utrymmena.

En person står i ett badrum och borstar tänderna. Foto.

Mindre plack med eltandborste

Du kan använda en vanlig, manuell, tandborste eller en eltandborste. En eltandborste är särskilt effektiv då den lättare tar bort mer plack. Även barn kan använda eltandborste från tre års ålder. Oftast behöver man anpassa borstens tryck mot tandytan, så att det inte blir för hårt. Det är något som barnet behöver hjälp med ända upp i tio- till tolvårsåldern.

Se alla våra eltandborstar

Specialtandborste

För dig med särskilda behov kan specialtandborstar av olika slag vara till god hjälp. Till exempel kan en vinkelborste med spetsigt borstknippe underlätta rengöringen av svåråtkomliga tandytor för dig med tandställning och implantat. Vinkelborsten kan också fungera bra bakom de bakersta stora kindtänderna.

Mellanrumsborste för stora mellanrum

Mellanrumsborsten borstar rent mellan tänderna och ser ut som en liten flaskborste. Borsten består av en tunn ståltråd med nylonborst på. Den finns i olika storlekar och med olika typer av handtag. Tekniken går ut på att dra borsten mellan tänderna på samma sätt som med en tandsticka. Mellanrumsborstar är bra om man har stora mellanrum mellan tänderna eller har en tandbrygga.

Senast granskad 2021-09-17