Muntorrhet

Har du för lite saliv kan du bli torr i munnen. Det drabbar det flesta av oss någon gång ibland. Men en del kan uppleva sådan torrhet att det blir svårt att svälja och prata, eller faktiskt till och med besvärligt att äta.

Muntorrhet som biverkning

Oftast kan muntorrhet vara en biverkning av mediciner, bland annat sådana som används mot psykiska besvär. Vissa sjukdomar kan också göra att du blir torrare i munnen än normalt, som inflammation i salivkörtlarna eller Sjögrens syndrom. Men besvären kan även bero på stress, eftersom de nervimpulser som ska stimulera en eller flera spottkörtlar att bilda saliv då blockeras. En annan orsak kan bero på att det du äter har för lite tuggmotstånd.

Påverkar tandhälsan

Muntorrhet kan bli såpass besvärligt att det blir svårt att svälja och prata, eller faktiskt till och med besvärligt att äta. Man riskerar också att få dålig andedräkt eller svårt att känna smak. Mindre saliv i munnen ger på längre sikt sämre skydd mot hål i tänderna. Risken för tandköttsinflammation eller inflammation i munslemhinnan ökar.

Kvinna sköljer ansiktet

Lindra muntorrheten

Ett bra och enkelt sätt att lindra besvären är att skölja munnen med vatten. Salivproduktionen ökar också när du tuggar. Därför är det bra att äta mat med mycket tuggmotstånd i, som till exempel råa morötter. Sockerfritt tuggummi kan också hjälpa. Hos oss på Kronans Apotek hittar du bland annat sug- eller halstabletter och munsprej som lindrar besvären.

Senast uppdaterad 2019-12-20