Tillbaka till Mun och tänder

Muntorrhet – tips när du är torr i munnen

Har du för lite saliv kan du bli torr i munnen. Det drabbar det flesta av oss någon gång ibland. Men en del kan uppleva sådan torrhet att det blir svårt att svälja och prata, eller faktiskt till och med besvärligt att äta.

Vad kan göra munnen torr?

Vissa sjukdomar kan också göra att du blir torrare i munnen än normalt, såsom inflammation i salivkörtlarna eller Sjögrens syndrom. Men muntorrhet kan även bero på medicin, stress eller att maten du äter har för lite tuggmotstånd.

Muntorrhet som biverkning av mediciner

Ofta kan muntorrhet vara en biverkning av mediciner, till exempel en del mediciner som används mot allergi, astma, högt blodtryck eller psykiska besvär. När du tar läkemedel är det därför alltid bra att ha lite extra koll på din munhälsa.

Muntorrhet påverkar tandhälsan

Muntorrhet kan bli så besvärligt att det blir svårt att svälja och prata, eller till och med att äta. Man riskerar också att få dålig andedräkt och det kan bli svårare att känna smak. Mindre saliv i munnen ger framförallt sämre skydd mot hål i tänderna. Risken för tandköttsinflammation eller inflammation i munslemhinnan ökar.

Lindra muntorrheten

Ett bra och enkelt sätt att lindra besvären är att skölja munnen med vatten. Salivproduktionen ökar också när du tuggar. Därför är det bra att äta mat med mycket tuggmotstånd i, som till exempel råa morötter. Sockerfritt tuggummi kan också hjälpa. Hos oss på Kronans Apotek hittar du bland annat sug- eller halstabletter och munsprej som lindrar besvären.

  • 1780x320 Desktop Fråga farmaceuten 2
Senast granskad 2021-09-17