Nagelvård

Ta hand om dina naglar på bästa sätt genom att rengöra dem, fila dem och återfukta både naglar och nagelband. Avsluta med ett skyddande nagellack, kanske i en snygg färg.

Rengöring

Genom att tvätta och skrubba naglarna förhindrar du att få bakterier under dem. Men överdriv inte. Tänk på att för mycket kontakt med vatten också kan försvaga naglarna. Ta hand om din nagelvårdsutrustning och desinfektera till exempel saxar, nagelklippare och manikyrutrustning ofta för att ta bort bakterier. Undvik att dela nagelvårdsutrustning med andra.

Slit inte på naglarna

En dålig vana som verkligen förstör dina naglar är om du biter på naglarna. Fila hellre bort flisor i naglarna och håll dem jämna för att inte frestas att bita på dem. Annat slitage är när du använder naglarna som verktyg, så nästa gång du tänker öppna en förpackning eller liknande – använd en sax eller kniv istället.

Återfukta nagelbanden

Använd gärna en återfuktande nagelbandskräm i din handvårdsrutin. En återfuktande kräm tar extra hand om dina naglar och nagelband för att hålla dem friska. Klipp inte nagelbanden, utan använd hellre en nagelbandspinne och putta ner dem om de är ivägen.

Stärk sköra naglar

Återfukta också själva naglarna när de känns torra och sköra. Var särskilt noga med återfuktning efter att du har tagit bort nagellack. Nagelolja är en bra återfuktande produkt för att stärka naglar som flisar sig. Oljan hjälper till att återfukta och ge näring åt nagelbanden, naglarna och huden. Tunna naglar bryts av vid den svagaste eller mest utsatta delen. Har du svaga och tunna naglar är ett stärkande baslack perfekt att använda.

Senast granskad 2021-09-20