Så får du ditt läppstift att hålla hela dagen

För att få ett läppstift som sitter kvar finns det några smarta knep som du kan använda dig av. Här hittar du våra bästa tips för en mjuk och återfuktad grund och rätt produkter så att läppstiftet håller länge.

1. Mjuka och återfuktade läppar

Börja med att mjuka upp dina läppar.

  • Skrubba försiktigt med en fuktig handduk eller en torr tandborste för att få bort små torra skinnfnasor. Det finns också särskilda produkter som läppscrub.
  • Fortsätt sedan med att applicera ett läppbalsam för att få läpparna ordentligt återfuktade. Använd gärna ett läppbalsam som inte är för fett, eftersom det kan göra det svårare för läppstiftet att fästa.
  • Vänta gärna en stund efter läppbalsamet för att låta fukten sjunka in innan du applicerar ditt läppstift.
En ung kvinna ser sig i spegeln. Foto.

2. Lägg en grund med läppenna

För att få en mer hållfast färg för dina läppar och för att hindra att läppstiftet ”kladdar” utanför så kan du måla med läppenna längs ytterkanterna på dina läppar. Applicera läppennan först vid din amorbåge och arbeta utifrån den. Om du vill att färgen ska sitta hela dagen så kan du använda din läppenna över hela läpparna. Om du inte vill ha en läppenna som ska matcha varje läppstifts nyans så kan du välja en som är nära din naturliga läppfärg.

3. Applicera läppstiftet och fixera

Lägg sedan på ditt läppstift. Här kan du välja att applicera ditt läppstift med en pensel eller direkt med ditt stift. Du väljer det som passar dig bäst. Det kan vara enklare med en pensel då den inte är lika klumpig, och det ger en mer definierad look. Sätt sedan ett papper mot dina läppar och pressa försiktigt för att kunna få bort överflödig olja. Du kan fixera läppstiftet med ett transparent puder och avsluta med ett till lager läppstift.

Senast granskad 2021-09-17