Så får du nagellack att hålla länge

Måla naglarna i snygga, eleganta eller glada färger och få nagellacket att sitta kvar länge. Vi guidar dig till hemligheten bakom välmanikyrerade naglar där färgen inte flagar.

Steg 1. Rengör naglarna

Förbered genom att smörja in nagelbanden med nagelolja för att mjuka upp dem. Rengör sedan naglarna med nagellacksborttagning. Detta tar inte bara bort eventuellt gammalt nagellack, utan rengör också naglarna från smuts och naturliga oljor.

Steg 2. Använd baslack

Börja med att stryka på ett baslack, eller underlack. Baslacket hjälper ditt färgade lack att sitta kvar längre. Försök att inte få något baslack på huden, för då lossnar det lättare. I det här steget är det också viktigt att vänta till lacket har fått torka ordentligt innan du går vidare med nästa lager.

Steg 3. Applicera tunna lager av färgat lack

Måla ett tunt lager av nagellacket genom att placera penseln en bit ovanför nagelbandet och svep uppåt mot toppen av nageln. Försök att täcka nageln, men undvik att få lack på huden. Det gör ingenting om nageln syns lite vid sidan av färgen. Om färgen är för tunn kan du måla på ett lager till. Vänta tills det första lagret torkar ordentligt innan du målar på ett andra lager på samma sätt.

Steg 4. Använd topplack

Topplacket, eller överlacket, är det sista steget för hållbart nagellack. Det fungerar genom att kapsla in nageln. Ett tips är att också lacka under nageln, för att verkligen kapsla in den ordentligt. Det finns flera olika sorters topplack. En del topplack av typen sèche-vite ska appliceras innan ditt färgade lack har hunnit torka. Andra topplack skyddar bättre om du väntar tills de tidigare lagret har hunnit torka helt. Det finns snabbtorkande varianter och sådana med gel-finish. En del ger en matt effekt och med andra får du ett glansigt resultat.

Tänk på att vårda naglarna

Nagellacket fäster bättre och flagar mindre på välmående naglar. Naglarna kan torka ut, precis som huden, och behöver också återfuktning. Undvik för mycket tvättning eller produkter som är uttorkande. Det kan vara bra för händerna och naglarna att använda handskar när du diskar eller städar, för att skydda dem mot både vatten och rengöringsprodukter. En parfymfri handkräm kan vara bättre än en med parfym av samma anledning. Använd nagelolja regelbundet för att hålla naglarna återfuktade. Det finns också nagelbandspeeling som kan användas då och då för att hjälpa oljan att återfukta på djupet.

Läs mer om nagelvård här

Senast granskad 2021-09-17