Tips till din basmakeup

En bra bas är grunden till resten av din makeup, så det är ofta värt att lägga ner lite extra omtanke på den. Vi guidar dig till en basmakeup med hjälp av primer, foundation, concealer, puder och rouge.

Steg 1. Rengör ansiktet

Innan du börjar applicera din bas så är det viktigt att rengöra hyn i ansikte från sminkrester och oljor. Använd en mild rengöring som är anpassad för ansiktets känsliga hy och återfukta sedan med en lättare fuktkräm.

Mer tips för ansiktsrengöring

Steg 2. Använd en primer

Påbörja sedan appliceringen av din primer. En primer används främst för jämna ut din huds struktur. Det kan till viss del täcka små rynkor och ärr eller dra ihop porerna. Primern hjälper inte bara med det, utan den ger också en sammetslen känsla.

En kvinna rengör ansiktet. Foto.

Steg 3. Välj och applicera din foundation

I nästa steg är det dags för foundation. Tänk på att alltid välja en foundation som passar din hudton. Applicera lite foundation i ansiktet för att se om du nyansen matchar din hudton. När du har hittat rätt nyans, applicera din foundation med en sminkborste eller med hjälp av nytvättade, rena händer. Glöm inte att applicera foundationen nedåt halsen också för att undvika att få ett synligt streck mellan ansikte och hals.

Steg 4. Fixa detaljer med concealer

Efter du är färdig med din foundation så kan du lägga till din concealer. Concealern hjälper till att dölja mörka ringar under ögonen, dämpa röda nyanser runt exempelvis näsvingarna, dölja finnar eller ljusa upp runt dina ögon. Välj som regel en ljusare nyans än din hy.

Steg 5. Fixera med puder

För att kunna få din basmakeup att hålla länge så är det alltid bra att applicera puder ovanpå. Det finns både löst eller fast puder att välja mellan.

Steg 6. Liva upp med rouge

För en snygg slutfinish så kan du liva upp ansiktet med lite rouge. Du applicerar rougen enklast genom att lägga den precis under ditt kindben. Var noggrann med att inte gå längre än till ögats mitt eller lägre än örats nedre kant. Använd en stor borste till att blanda ut rougen för en mjuk och naturlig nyansövergång.

Problemhy och mineralfoundation

Har du problemhy eller känslig hy så kan det vara bättre att använda en mineralfoundation. En mineralfoundation är oftast mycket lättare och tunnare än en vanlig foundation, vilket betyder att huden får andas, porerna täpps inte igen lika mycket och risken för irritation minskar. Tänk också på att vara särskilt noga med att rengöra sminkborstar för att hålla dem fria från smuts och bakterier.

IDUN Minerals har ett brett utbud av mineralfoundation.

Senast granskad 2021-09-20