Järnbrist - symtom och orsak

Järnbrist är blodbrist där kroppen har för lite järn. Det vanligaste symtomet är att du känner dig mer trött än vanligt men kan även göra så att du känner dig yr eller har svårt att koncentrera dig. Anledningen till att du får järnbrist kan variera. Här går vi igenom orsaker och hur du kan lindra besvären.

Symtom på järnbrist

Det finns många olika symtom på järnbrist som kan variera väldigt mycket från person till person. Vanliga symtom vid järnbrist är:

  • Trötthet
  • Yrsel
  • Svårt att koncentrera dig
  • Huvudvärk
  • Hjärtklappning
  • Sus i öronen
  • Att du blir andfådd lättare

Om du misstänker att du har järnbrist behöver du söka vård.

Kvinna med fräknar solar mot vägg. Foto.

Orsak till järnbrist

Att få järnbrist kan bero på flera olika saker. De vanligaste orsakerna är att du inte får i dig tillräckligt mycket järn via kosten, du förlorar mycket blod vid exempelvis menstruation eller att du förlorar blod vid mag- eller tarmsjukdom. Kroppen behöver järn för att bilda hemoglobin som transporterar syre från lungorna och ut i kroppen.

Tabletter mot järnbrist

Järn finns i maten. Exempel på järnrik mat är kött, ägg och skaldjur. Men ibland räcker det inte att äta järnrik mat för att få bra järnvärden. Då kan du behöva äta kosttillskott med järn, så kallade järntabletter. Många järntabletter innehåller även C-vitamin. Detta är för att C-vitamin ökar upptaget av järn. Det är inte bra att få i sig för mycket järn, så var noga med att läsa bipacksedeln på förpackningen och håll dig till den dagliga dosen.

Magproblem vid järntabletter

En vanlig biverkning av järntabletter är att du får magproblem. Det kan exempelvis vara förstoppning, illamående eller diarrée. Ett tips för att lindra besvären är att ta tabletterna tillsammans med mat. Det finns även järntillskott som är gjorda för att tas upp lättare av kroppen, exempelvis flytande järntillskott. Om det inte blir bättre efter ett tag, kontakta din läkare för att få hjälp.

Järnbrist hos gravida

Gravida kan behöva få i sig extra järn. Det är för att den gravida och barnet i magen ska få i sig tillräckligt. Under graviditeten kontrollerar barnmorskan järnnivåerna i kroppen och kan vid låga värden rekommendera järntabletter.

Järnbrist hos veganer och vegetarianer

Om du endast äter vegansk eller vegetarisk kost behöver du vara noggrann med få i dig järnrika frukter och grönsaker för att minska risken för järnbrist. Exempel på vegetarisk mat som innehåller mycket järn är nötter, frön, baljväxter och fullkornsprodukter. Det finns även flera kosttillskott speciellt anpassade för vegansk och vegetarisk kost som innehåller järn.

När ska jag söka vård?

Om du misstänker att du har järnbrist behöver du söka vård. Läkaren kommer att ta blodprov och ställa frågor för att undersöka orsak och vilken typ av järnbrist du har. Ofta räcker det med järntabletter, men i vissa fall kan läkaren även ordinera järnsprutor vid behov.

Senast granskad 2021-09-20