Tillbaka till Kost och näring

Börja träna - så kommer du igång

Det finns bara fördelar med att röra på sig. Även om det kan kännas motigt att börja motionera så kommer du snabbt att känna av de positiva effekterna träningen ger din kropp. Här berättar vi mer om fördelarna med att motionera och ger råd kring hur du tar det första steget.

Varför är det viktigt att motionera?

Du mår bättre både fysiskt och psykiskt, av att röra på dig. Det är ett av svaren till frågan "varför är det viktigt att motionera?". Genom att träna orkar du mer och blir piggare. Du mår psykiskt bättre eftersom träningen medför att kroppen utsöndrar endorfiner. Endorfiner är ett slags "må bra-hormon" som frigörs när vi skrattar och har roligt. Sex, förälskelse och till och med choklad ger gott om endorfiner, men det gör också träning. Motion är också en viktig del i hur man går ner i vikt och hur man kan göra för att gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt.

1000x1000 Vuxen och barn joggar i skogen

Kan alla träna?

Om du har fysiska begränsningar eller äter medicin som du tror kan påverka din träning, prata med din läkare eller någon av våra farmaceuter innan du börjar.

Motion och psykisk hälsa

Studier visar att motion till viss del kan förebygga psykisk ohälsa och ge lika bra effekt på mild till måttlig depression som antidepressiva mediciner. Ännu en betydelsefull anledning till varför det är viktigt att motionera.

Hur mycket ska jag träna för att må bra?

En vanlig fundering är hur mycket du ska träna för att må bra och få effekt. Vården rekommenderar minst 30 minuters motion per dag. För att få effekt är det viktigt att du blir varm och får upp pulsen.

Så tar du första steget till att börja motionera

Välj en träningsform som du tycker är rolig. Det kanske låter självklart, men tyvärr väljer många den träningsformen som är bekvämast eller som de har hört förbränner mest kalorier. Kom ihåg att det är din motivation som avgör om du lyckas med din satsning nu och i framtiden. Därför är det avgörande att välja en träningsform som du gillar och inte tröttnar på.

Starta mjukt

Det är inte ovanligt att man satsar alldeles för hårt från början och då är det lätt att ge upp. Börja på din egen nivå. Att motionera ska inte vara plågsamt utan ska kännas behagligt och ge dig ny energi. Det värsta som kan hända när du väl kommit igång är att du skadar dig på grund av överbelastning. Om du är ovan att röra på dig kan du börja med att simma lugnt, promenera både med eller utan stavar eller gå på gympapass med låg intensitet.