Tillbaka till Intim och sex

Syfilis - symtom och behandling

Syfilis är en könssjukdom som orsakas av bakterier. Sjukdomen delas upp i tidig och sen syfilis och smittar på olika sätt. Vid det förstnämnda smittar sjukdomen via sexuell kontakt. Vid det andra förs sjukdomen vidare genom blodet. Det bästa sättet att skydda sig mot syfilis är genom att ha sex med kondom. Syfilis ingår i smittskyddslagen vilket innebär att du har en skyldighet att testa dig om du tror att du är smittad.

Symtom för tidig syfilis

Symtomen varierar från personen till person. När du blivit smittad av får du ett eller flera sår på ställen som:

  • Könsorganet
  • Ändtarmsöppningen
  • Munnen

Det kan variera mellan 10 dagar upp till tre månader innan såren kommer. De gör oftast inte ont och läker av sig själv. Men - även om såren läkt innebär detta inte att du är frisk så det är viktigt att du får behandling.

Symtom för sen syfilis

Om man inte får behandling kan sjukdomen sprida sig till blodet vilket kan leda till att kroppens organ blir infekterade. Även här kan symtomen variera. Vanliga symtom på sen syfilis är:

  • Utslag på kroppen som kan klia
  • Rödbruna fläckar på handflator och fotsulor
  • Röda fläckar på slemhinnor i underlivet, ändtarmen eller munnen
  • Feber, men oftast inte så hög
  • Trötthet
  • Huvudvärk

Om man får behandling försvinner oftast utslagen och symtomen helt. Om man inte får behandling försvinner det oftast av sig själv men man kan fortfarande smitta andra i ett till två år. Det kan även leda till allvarliga påföljder på hjärta och nervsystem som inte visar sig förrän 10–20 år senare. Så även om man inte har besvär är det viktigt att man får behandling.

När ska jag söka vård?

Du är enligt smittskyddslagen skyldig att gå och testa dig om du tror du blivit smittad. Du behöver uppsöka exempelvis vårdcentral eller STI-mottagning för att få rätt behandling. Det är viktigt att det görs så snabbt som möjligt eftersom risken att smitta andra samt att få följdsjukdomar då minskas.

Behandling av syfilis

Syfilis behandlas med antibiotika som du får utskrivet av din läkare. Efter behandlingen är avslutad får du gå på kontroller för att se att infektionen är borta. Det är viktigt att man inte har sex förrän behandlingen är klar och du är helt symtom- och smittfri. Om du skulle ha sex innan dess behöver du informera personen du har sex med och för att vara säker, använda kondom.

Hur skyddar jag mig bäst mot syfilis?

Tidig syfilis smittar genom att slemhinnor kommer i kontakt med varandra, så det bästa sättet att skydda sig är att ha sex med kondom. Det kan även smitta genom blodtransfusioner eller genom sprutor med orena nålar. Sjukdomen smittar inte genom kyssar, att genom att använda samma handduk eller toalett som någon med sjukdomen.

Läs mer om syfilis på 1177.se.

Senast granskad 2020-07-20