Tillbaka till Intim och sex

Klamydia – symtom och behandling

Klamydia är en vanlig könssjukdom som drabbar många varje år. Risken att få klamydia ökar om man har sex utan kondom. Här kan du läsa om de vanligaste symtomen och hur klamydia behandlas.

Vad är klamydia och hur får man det?

En klamydiainfektion orsakas av en bakterie som oftast sätter sig i slidan, urinröret och analen. Klamydia smittar när slemhinnorna från olika personer kommer i kontakt med varandra, men även via sperma och slidsekret.

Symtom och tecken på klamydia

Oftast ger klamydia inga symtom alls. Med andra ord finns risken att du inte vet om att du har det. Därför är det viktigt att testa sig om man haft sex utan kondom med en ny partner.

Om du får symtom är dessa de vanligaste:

  • Det svider när man kissar
  • Man får flytningar från underlivet eller urinröret.
  • Kvinnor kan få blodblandade flytningar och ont i nederdelen av magen
  • Män kan få flytningar från urinröret och smärta i pungen

Kan man få klamydia i halsen?

Oskyddat munsex kan orsaka klamydia men det är ovanligt. Om man vill vara på den säkra sidan bör man skydda sig även när man har munsex.

Test för klamydia

Har du haft oskyddat sex med en ny partner eller känner av symtom som tyder på klamydia är det viktigt att du testar dig. Det gör du till exempel på en vårdcentral eller en ungdomsmottagning. Det finns även tester som du kan göra hemma. Tänk på att du inte bör göra klamydiatester när du har riklig mens eftersom resultaten kan vara mindre tillförlitliga.

  • 1780x320 Desktop Fråga farmaceuten 2
Senast granskad 2021-06-04