Tillbaka till Intim och sex

Så behandlar du flatlöss

Flatlöss är små hudparasiter som skapar intensiv klåda. De trivs i hår och sätter oftast sig i könshåret, men kan även finnas exempelvis under armarna, på överkroppen, i ögonfransar och i skägget. Här går vi igenom symtomen och vad man gör om man blivit smittad.

Symtom på flatlöss

Symtomen man får när man fått flatlöss är att det kliar väldigt mycket där man har hår på kroppen. De börjar ofta klia ungefär en månad efter att man blivit smittad. Äggen som flatlusen lägger ser ut som små droppar på hårstråna, men både lössen och äggen är ofta så små att man inte ser dem.

Behöver jag söka vård?

Om du tror att du blivit smittad av flatlöss behöver du kontakta en vårdcentral så att en läkare kan fastställa diagnosen. Efter det påbörjas ofta behandling med det receptfria läkemedlet Tenutex. Rådgör med en läkare innan du använder läkemedlet om du är gravid.

Tenutex

Tenutex är ett parasitdödande medel som används mot huvudlöss, flatlöss och skabb. Var noga med att läsa bipacksedeln innan användning. Om behandlingen inte hjälper behöver du kontakta din vårdcentral.

Senast granskad 2021-09-20