Tillbaka till Intim och sex

Sex när man blir äldre

Förmåga till lust finns hela livet, även om funktionerna kan bli mer nedsatta ju äldre vi blir. Fysisk aktivitet i form av sex kan vara mycket positivt för hälsan under hela livet.

Sexualitet på äldre dagar

En del personer väljer att avstå från sex när de blir äldre. Kanske på grund av att man saknar en partner eller helt enkelt inte känner lust. Smärtor i kroppen och social situation kan också påverka lusten till sex. Dessutom finns det fördomar mot sex mellan äldre som kan vara begränsande och skapa problem. Men allt fler behåller sin sexuella aktivitet långt upp i åldrarna och om du känner lust kan fysisk aktivitet i form av sex vara mycket positivt för välmåendet.

Män och kvinnors sexlust efter 50

Slemhinnorna inne i slidan kan bli tunnare och skörare när du blir äldre. Elasticiteten i slidväggarna kan minska. Det kan eventuellt ta längre tid att få våthet från slidan. För män är sviktande erektion ett problem för nästan hälften av alla över 50 år, och det är ännu vanligare i högre åldrar.

Silikonbaserade glidmedel hjälper vid torra slemhinnor

Att onanera eller ha sex tillsammans med någon annan gör att slemhinnorna blir mindre torra och förhindrar att elasticiteten minskar. Använd gärna ett silikonbaserat glidmedel om du har penetrerande sex. Det är mer skonsamt för torra och känsliga slemhinnor än vattenbaserat. Det ger glid under längre tid och torkar inte ut. Det finns också mediciner som kan hjälpa kvinnor att bli våta och män att få stånd. Kom ihåg att sex inte måste vara penetrerande. Många upplever närheten och kroppskontakten som det viktigaste i en sexuell relation.

  • Tips och råd banner, Till mina recept
Senast granskad 2021-09-20