Äldre och sex

Förmåga till lust finns hela livet, även om funktionerna kan bli mer nedsatta ju äldre vi blir. Fysisk aktivitet i form av sex kan vara mycket positivt för hälsan under hela livet.

Sexualitet på äldre dagar

En del personer väljer att avstå från sex när de blir äldre. Kanske på grund av att man saknar en partner eller helt enkelt inte känner lust. Smärtor i kroppen och social situation kan också påverka lusten till sex. Dessutom finns det fördomar mot sex mellan äldre som kan vara begränsande och skapa problem. Men allt fler behåller sin sexuella aktivitet långt upp i åldrarna och för den som känner lust kan fysisk aktivitet i form av sex vara mycket positivt för välmåendet.

Män och kvinnors sexlust efter 50

Slemhinnorna inne i slidan kan bli tunnare och skörare när du blir äldre. Elasticiteten i slidväggarna kan minska. Det kan eventuellt ta längre tid att få våthet från slidan. För män är sviktande erektion ett problem för nästan hälften av alla över 50 år, och det är ännu vanligare i högre åldrar.

Att onanera eller ha sex tillsammans med någon annan gör att slemhinnorna blir mindre torra och förhindrar att elasticiteten minskar. Använd gärna ett silikonbaserat glidmedel om du har penetrerande sex. Det är mer skonsamt för torra och känsliga slemhinnor än vattenbaserat. Det ger glid under längre tid och torkar inte ut. Det finns också mediciner som kan hjälpa kvinnor att bli våta och män att få stånd. Men kom ihåg att sex inte måste vara penetrerande. Många upplever närheten och kroppskontakten som det viktigaste i en sexuell relation.

Se fler sexhjälpmedel

Se över dina läkemedel

Många läkemedel påverkar blodflödet eller stör nervsignalerna. Det kan påverka den sexuella lusten och förmågan på ett negativt sätt. Se över dina läkemedel med din läkare eller med en farmaceut för att få personliga råd. Du kan boka ett läkemedelssamtal på Kronans Apotek där du får hjälp av en legitimerad farmaceut. Samtalet kan hållas i avskildhet för diskretion och all apotekspersonal har tystnadsplikt.

Här kan du boka ett läkemedelssamtal

Senast uppdaterad 2019-03-04